Глобалните финансови пазари възприеха по-положителен тон през последните седмици. Акциите

Глобалните финансови пазари възприеха по-положителен тон през последните седмици. Акциите ...

......... реалния икономически секторКитай се готви да ускори отварянето на финансовите си пазари Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-g


Текстът е препечатан от

Текстът е препечатан от "Дойче веле".Ако човек чете румънските вестници ...

......... пак ще се върнем обратно", казва един минувач. Друг отговаря: "Улиците не изглеждат по-различно от тези в Източен Берлин. Да - магазините са по-пъстри, асортиментът е впечатляващ, но у дома съм си от другата страна. Там е работата ми, имам хубаво жилище, както и място в детската градина за Никол".


Президентът Румен Радев има всички основания да поиска тълкуване от

Президентът Румен Радев има всички основания да поиска тълкуване от ...

......... Пунев.Съвсем друг въпрос е, разбира се, на какво е способен настоящият КС и какво може да се очаква от него. В петък Румен Радев отказа да отговори на въпроса дали ще го сезира: "Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС." *Източник: https://www.capital.bg/


В забележително откровено интервю пред британското списание Economist френският президент

В забележително откровено интервю пред британското списание Economist френският президент ...

......... рейтинга на Доналд Тръмп5Срутена язовирна стена уби 15 души в златна мина в СибирЕксперт: България не се включи в дискусиите за сигурността на Западните Балкани Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! Изпрати


Когато бях дете, за мен Втората световна война и Девети

Когато бях дете, за мен Втората световна война и Девети ...

......... национал-популистки брътвежи, които прикриват произвола и алчността на овластените. И не трябва да забравяме миналото. Защото може да потънем в една нова тоталитарна реалност — високотехнологична, но подобна на тази, от която смятахме че сме се избавили в края на 1989-та.Всичко, което трябва да знаете за:30 години след 1989 (29)


През 2004 г. Стефан Вълков, един от най-дългогодишните политически затворници,

През 2004 г. Стефан Вълков, един от най-дългогодишните политически затворници, ...

......... е твърде значима за българското национално самосъзнание, важна за гражданската култура във време, в което отново се появиха заплахи за свободата. Тя очаква своите задълбочени и честни изследователи.Това е съкратена редакция на статията, която изцяло можете да прочетете в сп. Диалог.Всичко, което трябва да знаете за:30 години след 1989 (29)Текстът е препечатан от

Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Владимир Шопов е завършил ...

......... че падането на комунизма не е просто триумф за либерални постулати и индивидуализъм, но и национално освобождение, връщане на възможността да се чества нацията, да се изповядва свободно вярата. И дали няма да се окаже, че именно тези опори ще направят решаващ принос в сегашното трескаво търсене на пътят напред?!


Падането на Берлинската стена направи свободните пазарни икономики норма в

Падането на Берлинската стена направи свободните пазарни икономики норма в ...

......... БВП от 250 милиарда долара. В Азия първенството държи Китай, чиято икономика е на стойност близо 14 трилиона долара годишно. Той се отвори постепенно след смъртта на лидера Мао през 1976 година, но набра значителна скорост през 90-те години и се присъедини към СТО през 2001 година, припомня Ройтерс. (БТА)


Споделеното пътуване трансформира възможностите на градската мобилност, борейки се с

Споделеното пътуване трансформира възможностите на градската мобилност, борейки се с ...

......... този начин тя може да се превърне в една от най-големите рекламни платформи в света. Сега е времето Uber да постигне рентабилност и да докаже, че бъдещето на споделеното пътуване е част от една по-голяма, по-развита стратегия за потребителите, градовете и света. Но всичко това започва с придобиването на Lyft.


Преди 30 години на 10 ноември българите получихме редкия шанс

Преди 30 години на 10 ноември българите получихме редкия шанс ...

......... неудовлетвореност в мотивация за промяна и за борба – срещу тези, които не се отказват от възможността отново да ни поробят. Не съществува , гаранция за успех по този път. Но други достойни пътища няма."Дневник" препечатва текста от блога на политолога.Всичко, което трябва да знаете за:30 години след 1989 (29)


Падането на Берлинската стена в нощта на 8 ноември 1989

Падането на Берлинската стена в нощта на 8 ноември 1989 ...

......... съюз: Разпад или възраждане?". Най-новата му книга "В защита на отвореното общество" излезе на 22 октомври и е в защита също на академичната и медийната свобода и правата на човека. Коментарът му е публикуван от "Проджект синдикейт", преводът е на "Дневник".Всичко, което трябва да знаете за:30 години след 1989 (27)Румънският президент Клаус Йоханис спечели първия тур на президентските избори

Румънският президент Клаус Йоханис спечели първия тур на президентските избори ...

......... коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца. По-късно Моралес заяви в Twitter, че е издадена заповед да бъде арестуван. Той нарече заповедта „незаконна" и добави, че домът му е бил нападнат. „Пучистите разрушават правовата държава", каза бившият социалистически лидер, чието местонахождение е неизвестно.


Очаква ни една динамична седмица за световната икономика. На фокус

Очаква ни една динамична седмица за световната икономика. На фокус ...

......... на дребно. Икономистите прогнозират, че продажбите са се увеличили с 0,2% на месечна база, след като отчетоха спад през предходния месец. Фед, от своя страна, ще публикува данни за промишленото производство за октомври. Икономистите очакват показателите за производствената, комуналната и минната дейност да покажат спад от 0,4% спрямо предходния месец.


Българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко

Българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко ...

......... Съдът няма нужда от собствена политическа воля. Той има нужда от разумността на своите решения. А част от разумността на Върховния съд на Великобритания по това дело е да започне с декларацията: "Това решение не е решение за това кога Великобритания ще напусне ЕС, или дали трябва да напусне ЕС".


Над 50% от българските потребители ще пазаруват на

Над 50% от българските потребители ще пазаруват на "Черен петък", ...

......... за вашите дрехи или купата за храна на кучето. 8. Прочетете общите условия - важно е да сте наясно със срока за доставка (обикновено заради Черния петък той е по-дълъг от нормалното), както и за условията за връщане на продукта, ако не ви хареса или си промените решението. *Източник: https://www.investor.bg/


Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор

Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор ...

......... Тодор Живков като Шкумбата- Портокаловия сок от тиква- Мавзолея и мумията в него- Жителството- Пропуските за граничните райони- "Евиния" плаж- Детската асамблея "Знаме на мира"- Полякините, продаващи "Нивея" и "Бич може"- Дружинните ръководители- Масовото писане на доноси- 40-годишнината на "Метрострой", без да има метро- Кльона по границата- Панелното строителство- Невъзвращенците..........................................Младостта.Създаден от гиганта в електронната търговия Alibaba преди десетилетие, Денят

Създаден от гиганта в електронната търговия Alibaba преди десетилетие, Денят ...

......... резултатите от събитието ще имат известни ограничения от гледна точка на разглеждането им като икономически индикатор. Продажбите в рамките на Деня на самотните сърца реално започват седмици по-рано, а на пикът е на 11 ноември. И все пак случващото се може да поскаже повече за текущите тенденции сред китайските потребители.


Имотите в Европа ще останат атрактивни и търсени активи за

Имотите в Европа ще останат атрактивни и търсени активи за ...

......... началото на годината?Дания ще промени закони, за да спре повишаването на наемите от BlackstoneФондовете в най-добрата пенсионна индустрия в света се насочват към имотитеКЗК разреши на "Максима България" да наеме магазините на "Триумф" в Пловдив Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!


Под моето ръководство Европейската комисия ще бъде „геополитическа“, казва Урсула

Под моето ръководство Европейската комисия ще бъде „геополитическа“, казва Урсула ...

......... колосална опасност3Изпълними ли са целите на ЕС за електромобилите?Прекратяването на търговската война между САЩ и Китай няма да е лесноЕС трябва да бъде силов, а не мирен проект11 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! 


Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. ...

......... места бяха в миналия програмен период. По-нататъшният анализ може да се съсредоточи както върху влиянието на други аспекти на месните икономики върху електоралните резултати, така и върху сравнението с предишния период с неговата по-тежка икономическа ситуация, тъй като избирателите по-често наказват управниците за лошите условия, отколкото ги награждават за добрите.


Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. ...

......... изчерпан. Ръстът на инвестициите ще се ускори, но умерено – заради несигурността на външната среда и като цяло влошените перспективи пред растежа. Основен риск е по-голям от очаквания спад на стопанската активност в основни търговски партньори и свързаните с това вторични ефекти на съкращаване на работни места в експортно-ориентираните предприятия.


Падането на комунизма в България не беше антикомунистическа проява. Взаимодействието

Падането на комунизма в България не беше антикомунистическа проява. Взаимодействието ...

......... към кого. Очакването за промяна предхожда идентифицирането на историческия субект, който може да я извърши. Тя започва в взаимодействие между бившата Комунистическа партия и опозиция ѝ, което ще блокира антикомунистическия консенсус в обществото, а оттам и консенсусите, необходими за да дойде демокрацията по нашите земи. И така до следващата годишнина


Тимъти Гартън Аш (род. 1955 г.) е британски историк, ръководител

Тимъти Гартън Аш (род. 1955 г.) е британски историк, ръководител ...

......... обърка?". Но ако поколението след рухването на Стената в Централна Европа се бори за свободите, с които е израснало, а ЕС започне да отстоява демокрацията сред собствените си членове, тогава бихме имаме всички основания да се надяваме, че 40-ата годишнина през 2029 г. ще ни даде отново поводи за празнуване.


18 ноември 1989 - беше опияняващо, еуфория, радост до сълзи.

18 ноември 1989 - беше опияняващо, еуфория, радост до сълзи. ...

......... събития в местните вестници се появиха рекламни карета, призоваващи хората да станат акционери в новоучредяващи се банки. Ентусиазмът отстъпи на желанието за финансови удари, а доста скоро след това банковият балон се спука и остави мнозина без лев. Историята потегли по реда си в този толкова труден и безкраен преход...


БРИКС, една от най-мощните концепции, появила се в политическата икономия

БРИКС, една от най-мощните концепции, появила се в политическата икономия ...

......... за борба с климатичните промени2Си Дзинпин: БРИКС трябва да засили сътрудничеството си с други държави2Путин предлага "широк антитерористичен фронт" с централна роля на ООН13 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!


През 80-те години на миналия век колега, с когото споделях

През 80-те години на миналия век колега, с когото споделях ...

......... на БДЖ стават еднолични акционерни дружестваОпределиха компаниите с най-добро корпоративно управление на БФБ3ЕС: Ефикасността на публичните разходи в някои сектори в България е много ниска Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! Изпрати

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да критикува Федералния резерв.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да критикува Федералния резерв. ...

......... Тръмп да благодари на Фед за изборната победа. Но ако беше запознат с ролята на Фед по време на вота, той щеше да бъде още по-настойчив за намаляването на лихвите и количествените облекчения. А ако Фед се насочи към затягането на монетарната политика, следващият президент може да не е Тръмп.


Безспорно една от най-интересните сделки в технологичния свят напоследък беше

Безспорно една от най-интересните сделки в технологичния свят напоследък беше ...

......... по колко крачки правят на ден, и т.н., и т.н. Сега всичко това преминава в ръцете на гиганта от Силициевата долина, правейки го още по-могъщ, а може би и по-знаещ, стига да изиграе добре всичките си ходове. За Google това определено е една смислена инвестиция в бъдещето на бизнеса ѝ.


Единственото сигурно нещо в политиката в момента е, че тя

Единственото сигурно нещо в политиката в момента е, че тя ...

......... на изменението на климата насърчава изследванията на нисковъглеродните технологии. В такув случай не всяка несигурност намалява инвестициите. Но ако има сценарий, който със сигурност ще замрази плановете на всички, той е следният: важно решение с тежки последици, което се отлага постоянно. Ако това ви напомня за нещо, не сте сами.


Прегледът на вестниците

Прегледът на вестниците "Работническо дело", "Земеделско знаме" и "Отечествен фронт" ...

......... Областния народен съвет - Ловеч), Трифон Пашов (член на ЦК на БКП и министър на транспорта), Минчо Чунтов (член на ЦК на БКП и секретар на Софийския градски комитет на БКП), Петър Танчев (секретар на БЗНС) и Орлин Орлинов (член на ЦК на БКП и главен редактор на в. "Стършел").


Михаил Вешим е дългогодишен журналист и главен редактор на

Михаил Вешим е дългогодишен журналист и главен редактор на "Стършел", ...

......... А защо не и в България?Макар да сме на 111-то място в класацията по свобода на словото, тук аз пиша свободно. И работя в свободен вестник.За мен важното е това.Значи някои десетоноемврийски надежди са се сбъднали. (За буйната коса и за илюзиите не ми се говори, те са друга тема)


Испания ще проведе избори - за четвърти път в рамките

Испания ще проведе избори - за четвърти път в рамките ...

......... КитайКакви са предизвикателствата пред жените в бъдещия пазар на труда?6 страни от ЕС искат "централен надзор" за справяне с прането на пари в блока1С падането на Берлинската стена САЩ загубиха обединяващ врагBlackstone Group придобива MagicLab Малки и средни фирми от Сърбия и България ще получат безвъзмездна помощ Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши комент


Предупредителният клаксон звучи от години: изкуственият интелект ще преобрази пазара

Предупредителният клаксон звучи от години: изкуственият интелект ще преобрази пазара ...

......... места в производството4Жените работят все по-дълго въпреки нарастващата пропаст на пазара на труда в САЩ3Почти всеки втори мениджър в България е жена5Oracle плаща с 13 хил. долара по-малко годишно на служителките си спрямо мъжете Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!


Предстои ли администрацията на Тръмп да направи предколеден подарък на

Предстои ли администрацията на Тръмп да направи предколеден подарък на ...

......... забравя, че преосмислянето на веригите за доставки е болезнено упражнение, което ще продължи да възпрепятства операциите (и печалбите) на много американски компании за дълго време. За съжаление цената на протекционизма сега се включва в корпоративните планове. Инвеститорите забравят това на свой риск - дори (или особено) след като пазарите растат.


Европейската комисия публикува есенната си икономическа прогноза, която затвърди широко

Европейската комисия публикува есенната си икономическа прогноза, която затвърди широко ...

......... почти изчерпан.Ръстът на инвестициите ще се ускори, но умерено – заради несигурността на външната среда и като цяло влошените перспективи пред растежа. Основен риск е по-голям от очаквания спад на стопанската активност в основни търговски партньори и свързаните с това вторични ефекти на съкращаване на работни места в експортно-ориентираните предприятия.


Калин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син

Калин Тодоров е журналист с дългогодишна практика. Той е син ...

......... човекоядство и смъртта на милиони хора, унищожаването на целия руски генералитет в навечерието на Втората световна война, пактът Молотов – Рибентроп, подялбата на Полша между Хитлер и Сталин, Катинската гора, Ягода, Ежов и Берия, архипелагът ГУЛАГ, политическите процеси и още, и още.Идеологията вече беше мъртва. Краят на съветската империя настъпваше.


Изборите като очевидности - ГЕРБ печели там, където не губи

Изборите като очевидности - ГЕРБ печели там, където не губи ...

......... с един кмет повече от 2015. Кой направи повече за Мая Манолова (преди и по време на вота)? И едно признание: къде се взема решение за резултатите?Това е въведението към новия епизод от седмичния подкаст на "Свободна Европа" , воден от Полина Паунова - "Превод в ефир", който "Дневник" препубликува.


Текстът е препечатан от

Текстът е препечатан от "Дойче веле".Президентът Радев изпрати на поправителен ...

......... легитимност поради прекия мажоритарен избор, чрез който се определя държавният глава. Винаги е добра новина, когато висша политическа фигура се противопостави на процесите в държава, в която се виждат симптоми на авторитаризъм, а съдебната система е обраснала с клиентелистки мрежи.Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на нов главен прокурор (168)


Големият страх на източноевропейците е, че скоро няма да ги

Големият страх на източноевропейците е, че скоро няма да ги ...

......... на опакованите хранителни продукти, имат срок на годност, след чието изтичане консумацията крие сериозни опасности. С единствената разлика, че при политическите идеологии, за разлика от хранителните продукти, срокът на годност не е отбелязан на опаковката."Заглавието е на "Дневник". Оригиналният текст е под заглавие "Иван Кръстев за големия страх на източноевропейците"


Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора ...

......... длъжен да защитава. Тази крачка е необходима въпреки всичките усложнения като необходимостта от избор на Велико народно събрание и жестоката съпротива, която ще последва.Колкото до Гешев – на ход, освен ВСС, са гражданите. Няма кой да освободи отвън завладяната държава.Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на нов главен прокурор (168)


За тези, които искат да заложат срещу силния долар, дилемата

За тези, които искат да заложат срещу силния долар, дилемата ...

......... пауза цикъла от намаляване на лихвите. В четвъртък доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се изкачи до над 1,88%, което е най-силното ѝ представяне от септември насам. И все пак, елементите в подкрепа на единната валута успяват да смекчат отрицателните ефекти, посочва Себастиен Гали, макро стратег към Nordea Investment.


Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор

Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор ...

......... Гешев с негативни мнения са излезли:- Президентът- Председателят на Върховния касационен съд- Трима други висши магистрати във Висшия съдебен съвет- Висшият съвет на адвокатите- Водещи неправителствени организацииВ една нормална държава това би било достатъчно, за да се проведе нова процедура.Всичко, което трябва да знаете за:Изборът на нов главен прокурор (162)


Текстът е препечатан от

Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години ...

......... за да може той да работи! А в България работоспособни хора живеят под етикета "инвалид", възмущава се Красимира. А Весела допълва: "Не се заблуждаваме, че тези промени ще решат проблемите на хората с увреждания, целта е да се закърпи положението, докато се внедри по-адекватна система, защото това ще отнеме години".


Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните

Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните ...

......... на президента да върне на Висшия съдебен съвет кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор. Според Горанов това действие е "атестацията на Радев за качествата на Гешев". Министърът смята още, че изпълнителната власт не би трябвало да издига кандидати за поста, тъй като съдебната власт трябва да остане независима.


Вечерта на 9 ноември 1989 г. берлинчани от изток се

Вечерта на 9 ноември 1989 г. берлинчани от изток се ...

......... не мирен проект11Германският президент за атентата в Хале: Днес е ден на срам и позорЗащо германците на изток и на запад гласуват, мислят и се чувстват различно?4 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментарМоля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар! Изпрати


Текстът е публикуван в портала

Текстът е публикуван в портала "Култура".Съвпадението по време между последните ...

......... с неудържимата си скоропоговорка сантиментални градски песни. Той се премести пред Алма Матер и вече оттам оглася забързаните минувачи с "Плачат сърцата, раздирани вече от страст".Спрях се и му казах, че старото място е свободно. И той искрено се зарадва на промяната.Всичко, което трябва да знаете за:Местни избори 2019 (458)


Днес се отбелязва 102-рата годишнина от Великата Октомврийска социалистическа революция

Днес се отбелязва 102-рата годишнина от Великата Октомврийска социалистическа революция ...

......... октомврийска социалистическа революция, когато живеем с мечтата за социализма на 21-ви век, случилото се със СССР и страните на източноевропейския социализъм трябва да служи като важен урок за бъдещето. Урок за всички хора по света, борещи се за тържеството на социалния хуманизъм, за равенство, братство, справедливост и солидарност. Източник: Поглед-инфо


Лихвените проценти в развитите страни бяха понижени до безпрецедентно ниско

Лихвените проценти в развитите страни бяха понижени до безпрецедентно ниско ...

......... началото на нов цикъл на намаляване на дългосрочните лихвени проценти. Всички знаят кой е единственият проблем, но никой не знае как да го приложи политически на практика. Държавите трябва да се координират и да приемат норми и да построят инфраструктури, за да изтръгнат капитализма от неговата криза на бъдещето. /БТА/


Настоящият дълбок антагонизъм между Великобритания и Русия прикрива някои важни

Настоящият дълбок антагонизъм между Великобритания и Русия прикрива някои важни ...

......... Brexit ще окаже негативно влияние на бизнеса в ГерманияПрекратяването на търговската война между САЩ и Китай няма да е лесноРусия печели от външнополитическия хаос на Тръмп11ЕС трябва да бъде силов, а не мирен проект11 Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!