Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които

Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които ...

......... попаднаха Actavis/Teva, Софарма, Bayer, Novartis, GlaxoSmithKline. При търговците на едро с лекарства няма голяма динамика в търговските дялове. Най-големите четири дистрибутора държат над 80% пазарен дял на аптечен пазар. Така първите четири дистрибутора са Фьоникс, Софарма трейдинг, Стинг и Фармнет. Още икономически новини от страната и света четата в Investor.bg


Рязко увеличение на донорството и трансплантациите на органи в Европейския

Рязко увеличение на донорството и трансплантациите на органи в Европейския ...

......... постижениена горепосочения План за действие. Европейската комисия ще продължи работата по повишаване осведомеността на хората за възможностите за транплантация при хора с бъбречна недостатъчност в крайна форма. Това ще стане със съдействието на националните органи в страните-членки на ЕС. В България над 1 100 човека чакат на опашката за трансплантация.


Българският фармацевтичен пазар ускорява ръста си през 2017 година, преодолявайки

Българският фармацевтичен пазар ускорява ръста си през 2017 година, преодолявайки ...

......... по-бавни темпове заради все по-трудния достъп до публичните фондове, мерките за ограничаване на паралелния износ и като цяло навлизането на нови медикаменти. Всички тези фактори ще забавят растежа на фармацевтичния пазар в България, прогнозира д-р Иван Георгиев. Прогнозите на IQVIA за тази година... Пълният текст можете да прочетете в Investor.bg


„Санофи“ придоби всички акции на „Биовератив“ - биофармацевтична компания, фокусирана

„Санофи“ придоби всички акции на „Биовератив“ - биофармацевтична компания, фокусирана ...

......... от продажбите на продуктите на компанията да увеличат финансовия и оперативен капацитет на „Санофи“. Също така се очаква ръст на акциите на „Санофи“ с до 5% през 2019 г. Предвижда се "Санофи" да постигне възвръщаемост на направената инвестиция в рамките на три години и да запази високия си кредитен рейтинг.


Ретинални клетки, получени след лабораторна диференциация на стволови клетки, са

Ретинални клетки, получени след лабораторна диференциация на стволови клетки, са ...

......... огромно значение за превенция на досега считаните за непоправими последствия от дегенерацията на макулата. Според учените внедряването на разработвания иновативен подход е само въпрос на време. Така ще се постигне успешен контрол върху една от най-честите причини за загуба на зрението, засягаща милиони хора по света, включително и у нас.


Ново проучване показва интересни данни за това доколко информирани са

Ново проучване показва интересни данни за това доколко информирани са ...

......... тук, а всеки, който по една или друга причина не иска оперативна намеса, може да избере алтернативно лечение, което може да има същия позитивен ефект за справяне с проблема. Основнонеудобство е фактът, че антибиотичната терапия, за разлика от хирургичната намеса, не премахва вероятността възпалението на апендикса да се появи отново.Да получим информация днес е изключително лесно. Но можем ли

Да получим информация днес е изключително лесно. Но можем ли ...

......... увеличават риска от сърдечни проблеми и развитие на диабет. - Дезинфектанти за ръце. Използването на течни дезинфектанти без изплакване стана много популярно. Но съставките на тези продукти предизвикват изсушаване на кожата и екземи. Нещо повече, така се създават щамове от високорезистентни вируси и бактерии. Така че не прекалявайте с дезинфектантите.2333


Директно инжектиране на вирус в кръвта може да се ползва

Директно инжектиране на вирус в кръвта може да се ползва ...

......... цел, може да преминават кръвно-мозъчната бариера и да с еползват като успешен метод за имунотерапия и стимулиране на имунната система сама да се бори с тумор, при това в мозъка. Обандеждаващите за момента резултати карат учените да са оптимисти за това, че коварните мозъчни тумори скоро може да бъдат лечими.


Според данните от американско проучване нараства смъртността от рак на

Според данните от американско проучване нараства смъртността от рак на ...

......... в зряла възраст към здравословен начин на живот и навременна реакция при първи симптоми на проблем с дебелото черво. С повишено внимание към тях следва да се отнасят хората, фамилно предразположени към развитие на рак на дебелото черво. Специалистите посочват, че заболяването е лечимо в случаите, когато е диагностицирано навреме.


Екип от учени идентифицираха ген, който може да се окаже

Екип от учени идентифицираха ген, който може да се окаже ...

......... още не са открити и описани. За първи път дефект в гена MAFA се свързва пряко с конкретно заболяване. Всяко ново откритие на причина или механизъм за възникване на болестен процес представлява таргет, върху който може да се разрабова нова и целенасочена терапия. В случая генът MAFA не прави изключение.


Целта да сепредпазимот гpип в сезона на вирусните инфекции оправдава

Целта да сепредпазимот гpип в сезона на вирусните инфекции оправдава ...

......... такива условия носенето на защитна маска срещу грип е първостепенна задача. А най-важно е да се знае, че тя пази както от заразяване, така и от предаване на грипа. Затова от нея трябва да се възползват и пазещите се, и болните. Тогава опасността от разпространение на грипа става практически нулева.Един от най-големите убийци в световен мащаб, познат на човечеството,

Един от най-големите убийци в световен мащаб, познат на човечеството, ...

......... 3 годишно дете, починало от тип А щам H1N1. Епидемиолози, лекари и здравни работници съветват винаги да се търси лекарска помощ при съмнение за грип и призовават простудните заболявания да не се подценяват, независимо дали сме млади и здравиили възрастни и болни. Грижете се за себе си и близките си!


Радиационното облъчване на тялото при всяко образно изследване зависи от

Радиационното облъчване на тялото при всяко образно изследване зависи от ...

......... при комбинация от повече от 100 рентгенови или томографски изследвания се натрупва радиация, която може да доведе до раково заболяване. Тези данни налагат към рентгеновите изследвания да се подхожда винаги с необходимите предпазни мерки и внимание и при всяка възможност да се търси по-безопасна тяхна алтернатива, особено при по-млади хора.


Психотерапията преживява същински ренесанс и навлиза в нов етап от

Психотерапията преживява същински ренесанс и навлиза в нов етап от ...

......... мозъка да ги приема като нормални състояния в даден момент. Малката група на участниците в проучванията все още не позволява учените да правят кардинални заключения, но клиничните опити продължават. Едновременно с тях остава и убеждението на учените, че психеделиците може да крият ключа към успешното лечение на депресията в бъдеще.


Известно както за медицината, така и за обществото е, че

Известно както за медицината, така и за обществото е, че ...

......... феномена е, че нощните смени на медицинските сестри изискват значително интензивен труд и натоварване, което вероятно допринася за повишения риск от рак. Авторите се надяват, че тяхното проучване може да послужи за утвърждаване на ефективни мерки за защита на жените, полагащи нощен труд, влючително редовни профилактични прегледи и скринингови програми.


Дори в най-леката си форма появана на шум в ушите

Дори в най-леката си форма появана на шум в ушите ...

......... челюстите, изпъване на езика или накланяне на врата. Електрическите импулси, подавани от разработваното устройство, ще действат по подобен начин и шумът в ушите ше може да се преустановява,без извършване на тези движения. Макар и засега само временен, ефектът за преодоляване на натрапчивия шум в ушите с новото устройство еизцяло позитивен.Източник: nytimes.com Времето навън застудя, а с него идват и

Източник: nytimes.com Времето навън застудя, а с него идват и ...

......... ВИКС Синекс Алое и Евкалипт е спрей за нос, койти бързо и продължително отпушва носа благодарение на съдържащития се в него оxymetazoline. Викс Синекс носи осежаващо и облекчаващо действие благодарение на съдържащиете се в него алое, ментол и евкалипт. Може да се използва при възрастни и деца над 6 г.


За това младежите да се запознават прекалено рано с алкохолните

За това младежите да се запознават прекалено рано с алкохолните ...

......... възраст са много коректно съобразени с биологичната способност на организма да се справя с него и физически, и емоционално. Въпрос на личен избор на всеки родител е запознаването на децата с ефекта на алкохола във всеки аспект. Според учените обаче либералността на повечето модерни родители в това отношение е прекалена.


Когато сме неразположени, околните много лесно може да разпознаят това,

Когато сме неразположени, околните много лесно може да разпознаят това, ...

......... от измения в говора или цялостното държание на човека. Бъдете уверени в своите способности да разпознавате въпросните промени и при съмнение, че човек от обкръжението ви проявява симптоми на настинка или грип, избягвайте близки контакти с него. Това е водещата превантивна мярка за запазване на здравето в сезона на грипа.


Фармацевтичната компания Spark Therapeutics съобщи, че ще иска сумата от

Фармацевтичната компания Spark Therapeutics съобщи, че ще иска сумата от ...

......... отговори на определените тестове, които ще се осъществят 90 дни след лечението и отново 30 месеца по-късно. Производителят заяви, че в момента води преговори с други застрахователи за подобни схеми на плащане, обвързани с резултатите от лечението. Още за иновативното лечение и други икономически новини, може да научите от Investor.bg.


Инфекция от хепатит С се диагностицира на база на определени

Инфекция от хепатит С се диагностицира на база на определени ...

......... кръвта все още се откриват антитела срещу вируса, но тези антитела може да останат да циркулират в организма много дълго след овладяване на инфекцията. За доказване на все още активна инфекция трябва да се прилагат по-специфични тестове, отчитащи количеството на вирусните частици в кръвта, а не на антителата срещу тях.


Източник: Shutterstock Освен всеизвестния факт, че пушачите имат лош дъх,

Източник: Shutterstock Освен всеизвестния факт, че пушачите имат лош дъх, ...

......... изследвания показват, че преминаването към продукти без горене в сравнение с продължаване на пушенето не само ще запази усмивката по-бяла, но и ще намали рискаот развитие на познатите заболявания, свързани с тютюнопушенето. И не на последно място - пушачите най-после ще могат да се справят с проблема с лошия дъх.


Сулфонамидите всъщност не са антибиотици, те са синтетични антибактериални лекарства.

Сулфонамидите всъщност не са антибиотици, те са синтетични антибактериални лекарства. ...

......... анемия. Прилагането на сулфонамидите при новородени и недоносени деца е възможно да се наблюдава жълтеница и увреждане на мозъка. Поради това сулфонамидите не се прилагат през третия триместър на бременността и на новородени. Приемът на сулфонамиди без лекарско назначение и уточнена дозировка може да причини сериозни увреждания на всеки самолекуващ се.2247


Източник: Shutterstock Всички обичаме да похапваме. Когато сме всички заедно

Източник: Shutterstock Всички обичаме да похапваме. Когато сме всички заедно ...

......... киселините. Ментата подпомага процеса на храносмилането и подобрява метаболизма. Един от най-сигурните начини да се справим с преяждането и киселините в стомаха по време на празници и семейни събирания е да се доверим на Controloc Control. Controloc Control ще успокои стомаха и ще възвърне желания комфорт. Бързо, лесно и сигурно.


Източник: Shutterstock Сезонът на грипа и простудите е тук. Ето

Източник: Shutterstock Сезонът на грипа и простудите е тук. Ето ...

......... място, но не и по важност –Sanostol. Sanostol – това са витамините, с които израснахме. Времето минава, но качеството остава и това важи с пълна сила за сиропа с вкус на портокал. Sanostol е вашият перфектен партньор в борбата с настинките и простудите. Полезен, вкусен и подходящ за цялото семейство.


Досадните настинки ни повалят една след друга, а през зимата

Досадните настинки ни повалят една след друга, а през зимата ...

......... при настинка, то други, приемани веднага след преболедуване, са способни да върнат и дори да влошат симптомите ни. Най-уместно е да потърсим компетентен съвет, преди да се хвърлим в подобна авантюра, особено ако става въпрос за деца. И така, накрая докато се усетим, успяхме да одравеем, Въпреки всичките положени усилия!


Източнк: Никотиновата зависимост възниква в структури на средния мозък, откри

Източнк: Никотиновата зависимост възниква в структури на средния мозък, откри ...

......... изчезва зависимостта от никотина и необходимостта от поддържане на вредния навик. Откритието на изследователите е само стъпка към разбирането на механимите, по които никотинът влияе на мозъка. Целта на изследователите е да създадат точна прицелна терапия срещу никотиновата зависимост. Изследването е представено в Proceedings of the National Academy of Sciences.


Екип учени успява да спре развитието на туморна формация благодарение

Екип учени успява да спре развитието на туморна формация благодарение ...

......... препаратът ABT-293). Учените се надяват да подобрят наличните вещества за борба с рака чрез тези нови открития, така че да се получат лекарства, които да не пречат на синтеза на Mcl-1 в здравите клетки и не водят до тяхната гибел. Трудът на екипа е представен в сп. BBA General subjects.


Вече настъпи зимният сезон, а с него се задава и

Вече настъпи зимният сезон, а с него се задава и ...

......... симптомите, които изпитваме при грип и нарушават дишането ни. Тогава може да се доверите на Викс Синекс Алое и Евкалипт - спрей за нос, който бързо и продължително отпушва носа и носи чувство на свежест и облекчение. Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца над 6 години.


Температурата по време на пожар достига от 300 до 1000

Температурата по време на пожар достига от 300 до 1000 ...

......... му да спре да се движи, увийте плътно одеяло/завеса около тялото му. Ако не разполагате с такива въртете пострадалия по пода, докато не потушите пламъците. Ако използвате пожарогасител, не го насочвайте директно към лицето му. -Отстранете изгорелите дрехи, ако изпитвате затруднения не правете повторен опит. Може да нараните засегнатите тъкани.2391


Хеликобактер пилори са бактерии, които населяват вътрешността на стомаха и

Хеликобактер пилори са бактерии, които населяват вътрешността на стомаха и ...

......... микроорганизмът проявява най-висока чуствителност. Кога се препоръчва изследване? Основно при необясними персистиращи болки в областта на стомаха, наличието на гадене, често оригване, при пациенти страдащи от гастрит или язва. Освен това тестване за наличие на инфекцията се препоръчва и за контрол на проведеното лечение и проследяване ефекта от него. 3470


Антиастматични са лекарствата, които се използват за контрол на заболяването

Антиастматични са лекарствата, които се използват за контрол на заболяването ...

......... дозата. При инхалаторните форми се наблюдава суха кашлица, преграхване, кандидоза. Продължителната инхалторна употреба причинява нежеланите ефекти от пероралния прием – потискат имунната система, риск от развитие на диабет и т.н. Новото поколение антиастматични – фосфодиестеразни инхибитори (Montelucast). Те предотвратяват бронхоспазъм при при аспиринова астма, пристъп при физическо усилие, студен въздух.2407


Не всички симптоми за болно сърце могат да се асоциират

Не всички симптоми за болно сърце могат да се асоциират ...

......... може да е такъв тежък признак?! Ако обаче изненадващо появилата се кашлица продължава дълго, при което се отделя бял или розов секрет, е вероятно да е заради сърдечна недостатъчност. Заради натоварването при сърдечна недостатъчност може да се получи кръвоизлив в белите дробове, затова и се получава отделянето на такъв секрет.


Неочаквана помощ в борбата с болестта на Паркинсон получават учените

Неочаквана помощ в борбата с болестта на Паркинсон получават учените ...

......... по които развитието на болестта да бъде успешно контролирано. Болестта на Паркинсон не е единствената, която се проявява с малко очакван и толкова специфичен симптом като промяна в телесната миризма. Такава се регистрира и при заболявания като метаболитен синдром, чернодробни или бъбречни дисфункции, диабет, проблеми с щитовидната жлеза и др.


Екип от Техническия Университет в Мюнхен откри специфичен превключвателен механизъм

Екип от Техническия Университет в Мюнхен откри специфичен превключвателен механизъм ...

......... превключвателни механизми ще позволи ранно унищожаване на туморните образувания с помощта единствено на структурите на имунната система. Лекарства с подобен механизъм на действие вече се ползват успешно при лечението на други форми на раково заболяване. Според немските учени съвсем скоро може да започне приложението им и при лечение на лимфоми.


Пеницилините и цефалоспорините спадат към групата на беталактамните антибиотици. Техният

Пеницилините и цефалоспорините спадат към групата на беталактамните антибиотици. Техният ...

......... по време на антибиотичното лечение. Пеницилините и цефалоспорините се прилагат при различни бактериални ифекции – респираторни (бронхити, пневмонии), уринарни, пиелонефрит, синузити, отити, кожни инфекции, сепсис, менингити. Изборът, дозировката и продължителността на прием на антибиотиците зависи изцяло от лекуващия лекар. Разумната употреба на антибиотиците е в основата на развитието на резистентност.2395


Окситоцинът – хормонът на любовта, който укрепва емоционалната връзка с

Окситоцинът – хормонът на любовта, който укрепва емоционалната връзка с ...

......... семейството и техните деца, синтетичният окситоцин ще може да се ползва и за допълване лечението на социални фобии, тревожност, аутизъм, шизофрения и дори мигрена. Изпитванията на продукта в лабораторни условия все още продължават, но по всичко личи, че резултатите ще позволят пускането на продукта в широка употреба след приключването им.


При инцидент, в който има припаднал човек първо трябва да

При инцидент, в който има припаднал човек първо трябва да ...

......... същевременно следите дали се повдига гръдният кош. Всяко вдухване да е с продължителност около 1 секунда. Двете вдухвания не трябва да отнемат повече от 5 сек. Добре е вдухванията да стават през бариерно устройство (марля). Обдишването „уста към нос“ е добра алтернатива, когато обдишването „уста към уста“ е затруднено. 2448


Преди няколко седмици британски учени обявиха успешно клинично проучване, проследяващо

Преди няколко седмици британски учени обявиха успешно клинично проучване, проследяващо ...

......... ползваните до момента лекарствени препарати за лечение на хемофилия. Резултатите показват, че и без допълнителен прием, нивата на кръвосъсирващи фактори при лекуваните с генна терапия пациенти с хемофилия са достигали стойностите, наблюдавани при здрави хора. Така основните притеснения от обилни кръвоизливи и животозастрашаваща загуба на кръв вследствие на хемофилията изчезват.


Influenza virus A иB предизвикват сезонните епидемични взривове. Антивирусните, противогрипни

Influenza virus A иB предизвикват сезонните епидемични взривове. Антивирусните, противогрипни ...

......... американската агенция по лекарствата Remantadine се прилага в доза 50-100мг еднократно максимум 30 дни – за сезонна профилактика. За лечение дозата е 100мг/12ч за 5 дни. Използването на парацетамол или аспирин намалява ефективоността на противовирусния продукт. Нежеланите ефекти са дозозависими. Възможни са гадене, безапетитие и по-рядко – безсъние, световъртеж, главоболие.2413


Подаряването на подарък и избликът начувства, който този жест отключва,

Подаряването на подарък и избликът начувства, който този жест отключва, ...

......... на база на резултатите от проучването, избирайки подаръка, трябва да се движим най-вече от собствената си преценка, а не толкова от това какво даден човек очаква да му подарим. Безпорен е и още един факт – актът на подаряването на подарък винаги носи повече щастие от този на получаването му.


Учените доказаха, че при комбинация от много ниски температури и

Учените доказаха, че при комбинация от много ниски температури и ...

......... болни от грип. В условията на студено и сухо време фините водни капчици, които се изхвърлят при кихане и кашляне, запазват структурата си много по-дълго. Така активността на грипните вирусни частици в тях се поддържа по-дълго и рискът от заразяване при вдишването им остава висок за по-продължителен период от време.


Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, при което е налице

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, при което е налице ...

......... Дозиране на инсулин Хората със захарен диабет трябва да бъдат обучени да коригират дозите на инжектирания инсулин според стойностите на измеренета си кръвна захар, количеството на приетата храна (въглехидрати), физическа активност, както и състояния с променящи се инсулинови нужди (инфекция, стрес, гладуване). Предстои подробно да разгледаме в следващата статия. (3800)


Преминаването на електрически ток през тялото на човека може да

Преминаването на електрически ток през тялото на човека може да ...

......... вас! Ако не можете да прекъснете контакта на пострадалия с електрическия проводник, може да използвате внимателно бримка от въже, с която да изтеглите пострадалия от местопроизшествието. Основният проблем при удар с електрически ток не са кожните изгаряния, а по-скоро уврежданията на дихателната и сърдечносъдовата система, които могат да настъпят. 2274


Ранното оплешивяване е сериозен рисков фактор за сърдечни проблеми при

Ранното оплешивяване е сериозен рисков фактор за сърдечни проблеми при ...

......... сърдечносъдовите проблеми. Препоръчително е при установено ранно оплешивяване да се въведат навременни корекции в начина на живот за повишаване на двигателната активност, рационализиране на хранителния режим и регулиране на теглото. Повод за по-сериозни притеснения обаче няма, поне докато не се проведат по-мащабни проучвания за ролята на ранното оплешивяване при мъжете.


Благотворителен базар се проведе в Рош България през тази седмица.

Благотворителен базар се проведе в Рош България през тази седмица. ...

......... приложение на лекарство за рак на гърдата създаде Рош 0 Коледен базар в подкрепа на недоносените деца в България 0 Фармацевтичната компания има планове да подкрепя и други подобни инициативи, които откликват на нуждите на деца с подобни затруднения и изграждат разбиране, толерантност и бъдеще за тях и техните семейства.


Учените разработват специален кръвен тест, който ще показва вероятността ракът

Учените разработват специален кръвен тест, който ще показва вероятността ракът ...

......... особености. Той все още е скъп. Освен това е разработен сравнително скоро и резултатите от него не са проследени за достоверност в достатъчно дълъг период от време. Факт е обаче, че за момента той се счита за достатъчно достоверен маркер за риска от завръщане на рака на гърдата при жените.


У нас вече са официално регистрирани първите случаи на грип

У нас вече са официално регистрирани първите случаи на грип ...

......... може да се подозира дори при хора, които не са контактували директно с болен. Дългият престой в затворени и непроветриви помещения е съществен фактор за бързо разпространение на грипа. Така, дори да не сме контактували директно с болен, рискът от заразяване е налице, а ключова е бързата реакция на симптомите.


Нивото на образование на човека е ключов фактор, който може

Нивото на образование на човека е ключов фактор, който може ...

......... за ръка с по-доброто опознаване на болестта на Алцхаймер, а оттам и с по-отговорното лично отношение към нея. Логично се предполага, че добре образованите хора полагат много по-ефективни грижи за поддържане на мозъчните си функции и за стимулиране будността на мозъка. Така допълнително намаляват риска от Алцхаймер за себе си.


Херпесните вируси принадлежат към семейство Herpesviridae – от гр. херпес-означава

Херпесните вируси принадлежат към семейство Herpesviridae – от гр. херпес-означава ...

......... с херпесни вируси тип 1 и 2 се прави чрез доказване на вирусна ДНК и имунофлуоресценция. При менингоенцефалит се изследва ликвор за наличието на ДНК чрез методите ELISA и PCR. При рецидив на заболяването е налице покачване на титъра на специфичните антители при измерването им в две последователни проби. 3249


Декември месец е, а ниските температури, мъгливото небе и снегът

Декември месец е, а ниските температури, мъгливото небе и снегът ...

......... Сън Създай редовен режим за своя сън. Ако изградиш своя навик на здравословно спане, бързо ще усетиш разликата по време на своето ежедневие. Предизвикваме те да опиташ тези лесни стъпки и ще усетиш разликата само за няколко седмици. Защото животът започва с радостта от това да се чувстваш добре отвътре!


Източник: Bayer Почти всеки е засегнат от рака – лично

Източник: Bayer Почти всеки е засегнат от рака – лично ...

......... точно толкова индивидуални, колкото са и пациентите. Ето защо работим усилено върху развитието на персонализирани лечебни схеми, така че всеки един пациент да може да получи именно най-обещаващата за него терапия още от самото начало, с което да не се остави шанс на туморите да метастазират“, коментира д-р Карл Цигелбауер.


Локалните медикаменти са средство на първи избор при болки в

Локалните медикаменти са средство на първи избор при болки в ...

......... Lidocaine/Benzocaine. Те са локални анестетици, блокират усещането за болка. Най-често се срещат в комбинация с някои от гореспоменатите продукти. След употребата на таблетка или спрей с локален анестетик се усеща изтръпване и болката намалява. Ефектът трае около 2-3 часа. Подходящи са, когато възпалението протича със силни болки при преглъщане. 2418


Учени от Корнелския университет в Ню Йорк разработиха евтино и

Учени от Корнелския университет в Ню Йорк разработиха евтино и ...

......... диагностициране на проблема и липсата на достъп до необходимите изследвания. Очаква се новото устройство да премахне тези пречки и да позволи много по-ранни мерки за успешно справяне с дефицита на желязо и витамин А. Това ще позволи по-успешна превенция на анемията и на редица проблеми със зрението в световен мащаб.


Най-често назначаваните лекарства за лечение на киселини, са тези от

Най-често назначаваните лекарства за лечение на киселини, са тези от ...

......... заболявания на черния дроб като цироза или алкохолен хепатит. Посочените данни изискват към лечението на киселини в стомаха да се подхожда много внимателно при пациенти с остри или хронични чернодробни проблеми. Добре е да се търсят алтернативни методи за лечение на стомашния рефлукс, без прием на инхибитори на протонната помпа.


Новините за любителите на кафето стават все по-добри. Наскоро учени

Новините за любителите на кафето стават все по-добри. Наскоро учени ...

......... пак, трябва да се има предвид, че полезното за черния дроб действие на кафето може да доведе до нежелани последствия върху други органи и системи. Затова с консумацията му не бива да се прекалява, въпреки че при здрав човек ползите от кафето би следвало да са повече от потенциалните вреди.


2 клинични проучвания показват, че експериментална ваксина срещу вируса Зика,

2 клинични проучвания показват, че експериментална ваксина срещу вируса Зика, ...

......... и да стане ясно дали борбата срещу вируса Зика ще бъде доведена до успешен край. Подобно стечение на обстоятелствата ще се счита за огромен медицински и научен успех, тъй като само няколко години след установяването на една животозастрашаваща вирусна инфекция тя ще може да се профилактира успешно с качествена ваксина.


Ехографията е метод от образната диагностика, който е в огромна

Ехографията е метод от образната диагностика, който е в огромна ...

......... сърдечния дебит, както и структурата, дебелината и функционирането на сърдечните клапи. Препоръчва се при пациенти със заболявания на сърдечните клапи, сърдечна недостатъчност, вродени сърдечни заболявания, кръвни съсиреци и други. Този метод на изследване е напълно безвреден и може да се провежда многократно, според нуждата и преценката на съдовия хирург. 3055


Ново поколоение лекарство за мигрена показва рекордна поносимост сред пациентите

Ново поколоение лекарство за мигрена показва рекордна поносимост сред пациентите ...

......... Хубавото е, че в повечето случаи появата на мигренозното главоболие е предшествано от други разпознаваеми симптоми като т.нар. аура, стомашно неразположение или зрителни нарушения. Още при поява на тези оплаквания ще може да се прилага новото лекарство, което ще ограничи мигренозния пристъп само до тези, много по-леки от главоболието симптоми.


Източник:

Източник: "Новатрис" Над 150 млади лекари преминаха обучителен курс за ...

......... ВМА може да изплати дълговете си до края на 2017 г. 0 През 2015 г. инвестициите в клинични проучвания у нас възлизат на около 350 млн. щатски долара. Те са не само научно-изследователска дейност, но представляват и реална терапевтична възможност за пациентите, както и допълнителен финансов ресурс за здравната системата.


Известно е, че приемът на инсулин през устата е неефективен

Известно е, че приемът на инсулин през устата е неефективен ...

......... срещата на предразположената имунна система с тези пептиди, тя ги разпозава като относително „безобидни“ и това допринася за забавената автоимунна атака при тези пациенти. Техните бъдещи надежди са да тестват ефекта от значимо по-високи дози на инсулин, както и възможността за комбиниране на инсулиновите хапчета с препарати, модулиращи имунния отговор.


Токсоплазмозата е заболяване, което се причинява от едноклетъчни паразити –

Токсоплазмозата е заболяване, което се причинява от едноклетъчни паразити – ...

......... Необходимо е измиване на ръцете преди всяко хранене с вода и сапун, както и щателно миене на всички плодове и зеленчуци преди консумация. На жени, които планират бременност се препоръчва серологично изследване за токсоплазмоза. Преболедувалите се диспансеризират в рамките на 2 години, като периодично се провеждат контролни серологични изследвания. 3833


Ако човек е ХИВ-позитивен това не означава, че е болен

Ако човек е ХИВ-позитивен това не означава, че е болен ...

......... максимално ранен стадийи да се премине на поддържащо лечение, супресиращо активността на вируса. Затова Световният ден за борба със СПИН е повод да се подчертае за пореден път огромното значение на профилактичните изследвания за успешното овладяване на това заболяване преди то да е преминало във фаза, в която е неовладимо.


Муколитици или лекарствата, които помагат при влажна кашлица се използват

Муколитици или лекарствата, които помагат при влажна кашлица се използват ...

......... часа преди сън. В легнало положение увеличената продукция на секрети ще предизвика засилване на кашлицата. Често използван муколитик е Myrtol. Той съдържа етерични масла. Подпомага отделянето на бронхиалния секрет. Има силен антисептичен и противогъбичен ефект. Описани са случаи на алергии след приема му. Има силно изразен дразнещ ефект върху стомаха.2383


СПИН или синдромът на придобита имунна недостатъчност се причинява от

СПИН или синдромът на придобита имунна недостатъчност се причинява от ...

......... Т лимфоцитите. Real time PCR тестът позволява откриване на заразените в прозоречния период. Проследяването на вирусния товар има отношение към хода на инфекцията и ефекта от прилаганото лечение. Доброволното анонимно консултиране и тестуване е ефективен метод както за подобряване на епидемиологичния надзор, така и за промотиране на безопасно поведение. 4240


Проучване доказва, че жените са 2 пъти по-застрашени от астма

Проучване доказва, че жените са 2 пъти по-застрашени от астма ...

......... феномен се обяснява с хормоналните промени в тази възраст. През менопаузатасекрецията на естрогентрайно отслабва и ролята на макар и ниските нива на тестостерон в организма на жената се засилва. Така, в периода на менопаузата жените вече разполагат със същите естествени защитни механизми срещу астма каквито имат мъжете в зряла възраст.


Обсесията по отношение чистотата на зъбите и свежестта на дъха

Обсесията по отношение чистотата на зъбите и свежестта на дъха ...

......... да доведе неконтролираното ползване на вода за уста. Наред с ползите за денталното здраве, тя може да донесе системни негативи за организма и проблеми с общото здравословно състояние. Това подчертава важността на редовното четкане и почистване на зъбите като основно средство за безопасно премахване на опасните бактерии в устната кухина.


Милиони хора по света страдат от лимфедем и макар състоянието

Милиони хора по света страдат от лимфедем и макар състоянието ...

......... повишено внимание към крайника за избягване на претоварването му. Лекарите очакват новият метод за лечение налимфедемда се наложи бързо, а позитивните резултати затвърждават очакванията. Той ще може да се прилага като по-ефективна алтернатива на използвания днес лимфовенозен байпас, който показва позитивен ефект при едва около 30% от пациентите с лимфедем.


Рентгенография се прави предимно за откриване на счупвания или заболявания

Рентгенография се прави предимно за откриване на счупвания или заболявания ...

......... здравето на пациента. Съществува риск от увреждане на плода при бременни жени и затова при тях се препоръчват алтернативни методи на изследване — ехография, ендоскопско изследване, ядрено-магнитен резонанс. При наличие на кървене от стомашно-чревния тракт, перфорация на кух коремен орган или чревна непроходимост, изследването с Бариева каша е противопоказно. 4332


Хлороквинът и хидроксихлороквинът са лекарства, използвани основно за профилактика и

Хлороквинът и хидроксихлороквинът са лекарства, използвани основно за профилактика и ...

......... и безопасни и добре поносими от пациентите. Според резултатите тяхното приложение би дало значимо клинично подобрение за някои видове рак, особено в комбинация с противотумоните лекарства. В момента се провеждат около 30 клинични проучвания на въпроса. Според изследователите те трябва да търсят най-добрите дози и режими за приложението на лекарствата.