Повече от стотина палестински демонстранти влязоха в сблъсъци с израелските

Повече от стотина палестински демонстранти влязоха в сблъсъци с израелските ...

......... Гиват Асаф, мястото на атаката, е основно кръстовище, разположено на два километра южно от селището Офра на Западния бряг, където е неделя при нападение бяха ранени седем души – войници на 20-годишна възраст. След атаката израелската армия затвори достъпа до Рамала и изпрати подкрепления в района, поясни говорител на армията.


Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в петък на червена територия,

Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в петък на червена територия, ...

......... по-рано. Това е по-добре от очакванията на анализатори, които прогнозираха влошаване на настроенията. Проучването Tankan показа, че „нивото на активност остава високо за разлика от много слабите резултати за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие“, посочи Робърт Карнел, главен икономист на ING и ръководител на изследователското звено за тихоокеанския регион.


Организацията на обединените нации съобщи, че е постигнала значителен резултат

Организацията на обединените нации съобщи, че е постигнала значителен резултат ...

......... отказа да уточни дали силите ще останат единствено държавните сили за сигурност, но заяви пред АФП, че ще докладват на "централния орган" - правителството. Ръководителят на преговорите от бунтовническа страна заяви пред АФП, че това се отнася до "силите за сигурност, които се намират в момента в Ходейда" - бунтовниците.


Япония бележи втората си най-добра следвоенна серия от растеж без

Япония бележи втората си най-добра следвоенна серия от растеж без ...

......... от традиционното за пазарите, което е две поредни тримесечия на икономическо свиване. Вече има сигнали, че икономическият растеж може би е достигнал максимума си. Индексът, който се следи, се влоши през септември и правителство понижи позицията си за пръв път от над три години, предполагайки, че растежът е в застой.


Изтеглянето на въоръжените сили от йеменското пристанище Ходейда, ще се

Изтеглянето на въоръжените сили от йеменското пристанище Ходейда, ще се ...

......... от трите пристанища, в рамките на няколко дни, а след това и от града", поясни специалният представител на ООН за Йемен Мартин Грифитс пред репортери, отбелязва още агенция "Фокус". Договореното от двете страни в преговорите изтегляне е от решаващо значение за предоставяне на хуманитарна помощ на бедстващото население, допълни Грифитс.


Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък на зелена територия,

Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък на зелена територия, ...

......... като екологични автомобили и роботика и има пряка връзка с митата на Вашингтон. При валутите британският паунд поскъпва и се търгува при цена от 1,2666 долара, след като стана ясно, че британският премиер Тереза Мей оцеля след вот на недоверие пред парламента.Доларовият индекс на свой ред спада до 96,95 пункта.Умишленото и злонамерено унищожаване на земеделска земя от

Умишленото и злонамерено унищожаване на земеделска земя от "Ислямска държава" ...

......... в сравнение с 2014 г., само една пета от земеделските производители имат достъп до напояване, а повечето от засегнатите земеделски стопани са загубили 95% от добитъка си. "Освен ако няма незабавна правителствена помощ, щетите, нанесени на иракската общност в провинцията, ще продължат да утежняват живота на местните", предупреждава Ричард Пиърхаус.


Американският Сенат прие резолюция, която призовава президента Доналд Тръмп да

Американският Сенат прие резолюция, която призовава президента Доналд Тръмп да ...

......... Саудитска Арабия нахлу в страната. Рияд е подкрепян в йеменския конфликт от САЩ. По данни на Йеменския център за права и развитие, от пролетта на 2015 г. в страната са убити над 10 хиляди мирни жители, включително 2400 деца и 2000 жени. За същия период са ранени 18,5 хиляди души.


В стремежа си да привлича компании, които търсят алтернативни пазари

В стремежа си да привлича компании, които търсят алтернативни пазари ...

......... най-бързо разрастващите се, като прогнозите са за растеж от 7% през тази година. Виетнамският донг е стабилен през 2018 г. в сравнение с останалите валути в Азия. „Силният икономически растеж и политическата стабилност са изключително важни за инвеститорите“, обяснява мениджърът във виетнамската адвокатска фирма Freshfields Bruckhaus Deringer LLP Тони Фостър.


Американските пазари започнаха борсовата сесия в сряда със силни ръстове,

Американските пазари започнаха борсовата сесия в сряда със силни ръстове, ...

......... върви нагоре. Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,83% до 52,08 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент увеличават цената си с 0,9% до 60,74 долара за барел.Златото също поскъпва с 0,26% до 1250,50 долара за тройунция.* Информацията е актуална към 17:15 ч. българско време.


Азиатската банка за развитие очаква развиваща се Азия да покрие

Азиатската банка за развитие очаква развиваща се Азия да покрие ...

......... година е понижена до 5,1 на сто и 7,1 на сто съответно. Поевтиняването на някои суровини и мерки на централни банки може да поуспокоят инфлацията до равнище 2,6 на сто тази година и 2,7 на сто догодина, посочи АБР, която през септември прогнозираше инфлация за двете години от 2,8 процента.Азиатските борси завършиха сесията на положителна територия след новини за

Азиатските борси завършиха сесията на положителна територия след новини за ...

......... валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна ниво от 97,407 пункта в края на азиатската търговия, повишавайки се спрямо 97,219 пункта вчера. Японската йена се търгува на ниво от 113,47 йени за долар, а австралийският долар стигна 0,7209 щатски долара.


На 12 декември Япония избра китайската буква за

На 12 декември Япония избра китайската буква за "бедствие" като ...

......... души и 80 000 постъпиха в болници. За символ на миналата година японците избраха „Север“, след като Северна Кория изстреля редица ракети. 2016 г. беше „Злато“, с което се отбеляза успехът на японски атлети на олимпиадата в Рио. Китайската писменост канджи е широко използвана в Япония наред с други азбуки.


Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер ...

......... раздавали оръжие на терористични организации (бел. ред. имат се предвид Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди). Правиха така и в Афганистан. Това е погрешно. Държавата Република Турция ще предприеме действия незабавно, ако бъде застрашена нейната национална сигурност", посочва Йомер Челик, цитиран от „Джумхуриет”.


Има опасност напрежението между Китай и САЩ заради ареста в

Има опасност напрежението между Китай и САЩ заради ареста в ...

......... екстрадирането й до канадските власти. Ако молбата не бъде получена в този срок, то задържаната ще бъде пусната на свобода. Освен това съдията е отбелязал, че след получаване на документа слушанията по екстрадицията на гражданката на Китай в САЩ могат да продължат от няколко месеца до няколко години, уточнява БТА.


Бивш канадски дипломат е бил задържан в Китай, съобщава Ройтерс,

Бивш канадски дипломат е бил задържан в Китай, съобщава Ройтерс, ...

......... и за неговото бързо и безопасно освобождаване“, заявиха от International Crisis Group. Китайското министерство на външните работи и министерството на обществената сигурност не отговориха на въпросите, които бяха отправени от Ройтерс. Все още не е ясна и точната причина за задържането на Ковриг, а канадското посолство отказва да коментира случая.Китай предвижда да увеличи почти два пъти броя на своите

Китай предвижда да увеличи почти два пъти броя на своите ...

......... Дубай, което е пресечна точка на въздушните маршрути между Европа и Азия. През 2017 г. 88,2 млн. пътници са преминали през терминалите на летище Dubai International (DXB) спрямо 83,6 млн. предходната година. Това е повишение с 5,5% и е „подобрен рекорд за четвърта поредна година“, съобщи компанията оператор Dubai Airports.


Иран потвърди, че е извършил

Иран потвърди, че е извършил "скорошен" тест на балистични ракети ...

......... ООН Карън Пиърс тестът е нарушение на резолюция 2231 и далеч надвишава нуждата на Иран от поддръжка на отбранителните способности. Резолюция 2231 засяга използването на балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави и забраната да се провежда каквато и да е дейност, свързана с такива ракети до 2024 година.


Най-малко четирима души бяха убити, а други шест - ранени

Най-малко четирима души бяха убити, а други шест - ранени ...

......... и полицейски служители са били убити от 2015 г. - цифра, много по-висока от всякога. Ранната сутрешна атака в Кабул дойде само часове след ожесточена атака срещу контролно-пропускателен пункт в района Аргистан в южната провинция Кандахар от талибански бойци, които убиха най-малко осем афганистански полицейски служители според провинциалния медиен офис.


Борсите в Азия приключиха сесията във вторник без ясна посока

Борсите в Азия приключиха сесията във вторник без ясна посока ...

......... новата дата за гласуване ще зависи от това дали правителството ще получи необходимите гаранции, с които да удовлетвори парламента. По думите му правителството няма намерение да забавя Brexit, като в същото време Лондон няма да преминава през процеса за допълнителни гаранции от Брюксел, ако не вярва, че ще ги получи.


Увеличението на цените във Венецуела от януари до ноември тази

Увеличението на цените във Венецуела от януари до ноември тази ...

......... и трагедията“ на венецуелския народ лежи на правителството, предаде БГНЕС. През последните години Боливарската република преживява остра социална и икономическа криза. По данни на Върховния комисар за бежанците на ООН броят на мигрантите от страната достига 3 милиона души. Правителството на Мадуро не признава съществуването на хуманитарна криза във Венецуела.


Президентът и главен изпълнителен директор на Japan Investment Corp (JIC)

Президентът и главен изпълнителен директор на Japan Investment Corp (JIC) ...

......... членовете на ръководството, които ще подадат оставка, влиза и външния директор Масахиро Сакане, съветник в Komatsu Ltd. JIC започна своята дейност, след като нейният предшественик Innovation Network Corp. of Japan беше разкритикувана за нейното прекалено голямо фокусиране върху спасяването на финансово нестабилни компании, вместо да инвестира в разрастването на бизнеса.


Китайски съд нареди забрана в страната за продажба на iPhone

Китайски съд нареди забрана в страната за продажба на iPhone ...

......... запазим интелектуалната си собственост”, заяви Дон Розенберг, изпълнителен вицепрезидент и генерален съветник. „Apple продължава да се възползва от нашата интелектуална собственост докато отказва да ни компенсира. Решението на съда е допълнително потвърждение на силата на патентите на Qualcomm”, казва още Розенберг. Apple все още не е направила коментар по случая.


Японският конгломерат SoftBank Group Corp е набрал 2,65 трлн. йени

Японският конгломерат SoftBank Group Corp е набрал 2,65 трлн. йени ...

......... най-голямата онлайн брокерска компания в Япония и един от водещите поематели за японската част на IPO-то на SoftBank. Главният изпълнителен директор на стартъпа One Tap BUY Казуто Хаяши, заяви, че първичното публично предлагане на японската корпорация е привлякло множество млади инвеститори, които се включват в подобен процес за първи път.


Основните борсови индекси в Азия приключиха първата сесия от седмицата

Основните борсови индекси в Азия приключиха първата сесия от седмицата ...

......... ASX 200 също отбеляза спад от 129 пункта, или 2,27%, до 5552,50 пункта. Книжата на компаниите от „голямата финансова четворка“ поевтиняха съответно с 4,16% за Australia and New Zealand Banking Group, 2,98 на сто за Commonwealth Bank of Australia, 3,38 на сто за Westpac и 2,54% за National Australia Bank.


Японската прокуратура повдигна обвинения във финансови злоупотреби срещу бившия изпълнителен

Японската прокуратура повдигна обвинения във финансови злоупотреби срещу бившия изпълнителен ...

......... за престъпленията на Гон или че компанията не е могла да установи адекватен вътрешен контрол върху случващото се. Роденият в Бразилия 64-годишен Гон бе архитектът на алианса между Renault и Nissan, привличайки и Mitsubishi през 2016 г. Заради успеха си с възстановяването на Nissan той бе определян като японски герой.


Арабските страни са в процес на преговори със Съединените щати

Арабските страни са в процес на преговори със Съединените щати ...

......... той каза: "Продължават разговорите между САЩ и страните от Персийския залив по този въпрос и се разработват идеи“, каза Жубейр, добавяйки, че алиансът ще включва Египет и ще бъде наречен Стратегически алианс за Близкия изток или MESA. През последните месеци медиите се фокусират върху арабско-американски антиирански съюз, подобен на НАТО.


Последните думи на саудитския журналист Джамал Хашоги преди смъртта му

Последните думи на саудитския журналист Джамал Хашоги преди смъртта му ...

......... политиката на Рияд, изчезна след посещение на генералното консулство на страната си в Истанбул на 2 октомври. На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт. Световната общественост категорично осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване.


Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху са

Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху са ...

......... когато бъде предварително информирана. Путин и Нетаняху също обсъдиха израелските операции на границата с Ливан, според изявлението. Във вторник Израелските отбранителни сили обявиха началото на операция "Северен щит", за да открият и унищожат трансграничните тунели, изкопани от ливанската терористична група "Хизбула". Засега се съобщава за откриването на два такива тунела.


Японският парламент прие законодателните промени, които за пръв път в

Японският парламент прие законодателните промени, които за пръв път в ...

......... дългосрочни визи за период до пет години без право да вкарват семействата си в Япония. Дори по-квалифицираните чуждестранни работници ще могат да удължават визите за неограничен период от време, включително до получаване на разрешение за постоянно пребиваване. Представители на тази категория ще получат правото да поканят семействата си в Япония.


Повечето азиатски борси завършиха днешната сесия на зелена територия на

Повечето азиатски борси завършиха днешната сесия на зелена територия на ...

......... положителни резултати. Акциите на „Голямата четворка” в банковия сектор отбеляват ръст в стойностите си. Книжата на Australia and New Zealand Banking Group и на Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха съответно с 0,16% и 1%. Стойността на акциите на Westpac и National Australia Bank отчетоха повишение съответно с 0,23% и 0,25%.


Срещата на страните-членки на Организацията на страните износителки на петрол

Срещата на страните-членки на Организацията на страните износителки на петрол ...

......... петрол, за да се запази балансът на пазара. По-късно той допълни, че САЩ не трябва да се опитват да диктуват политиката на ОПЕК. „Не се нуждаем от ничие разрешение, за да съкратим добивите (на петрол). САЩ не са в позиция да ни казват какво да правим“, предупреди представителят на Рияд.


Страните във въоръжения конфликт в Йемен - правителството и представители

Страните във въоръжения конфликт в Йемен - правителството и представители ...

......... ембарго. За да го използва, самолет на ООН се нуждае от разрешение от саудитската коалиция. Припомняме, че в Йемен от август 2014 г. продължава конфронтацията между правителствените сили и въоръжени фракции на хуситите. В най-активната си фаза тя навлезе при инвазията през март 2015 на коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия.


Задържането на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу от

Задържането на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу от ...

......... на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Картелът се събира в своята централа във Виена в четвъртък, за да реши посоката на производствената си политика, като се очаква представителите на страните да гласуват относно предложението на Саудитска Арабия за редуциране на петролното производство с 1,4 млн. барела на ден.


Експлозия избухна в близост до военна база в иранския град

Експлозия избухна в близост до военна база в иранския град ...

......... югоизточната част на страната. Това бе обявено от заместник-губернатора на провинцията по въпросите на сигурността Мохамад Хади Мараши, предаде ТАСС. "В резултат на експлозията няколко души са ранени, а четирима са загиналите", каза Мараши. Според него "бомбата е инсталирана в кола". Към момента повече подробности за атаката не се съобщават.


Ръстът на китайския износ се очаква да се охлади през

Ръстът на китайския износ се очаква да се охлади през ...

......... Япония и Европа да допринесе до спада на износа през ноември. Отслабването на глобалното и месно търсене в комбинация с намаляването на кредитния растеж и забавянето на имотния пазар се очаква да хвърли сянка върху китайската икономика през идните месеци, дори и без тежестта на допълнителните мита, прогнозират някои анализатори.


Бюджетът на Япония за следващата финансова година (април 2019 -

Бюджетът на Япония за следващата финансова година (април 2019 - ...

......... години и всички деца на възраст от 3 до 5 години. Разходът ще бъде на стойност 400 милиона йени през първите шест месеца след въвеждането на програмата от октомври 2019 година. Очаква се правителството да приеме проектобюджета на 21 декември, а през януари ще бъде внесен за разглеждане в парламента. 


Акционерите на японската фармацевтична компания Takeda Pharmaceutical одобриха в сряда

Акционерите на японската фармацевтична компания Takeda Pharmaceutical одобриха в сряда ...

......... размер до 10 млрд. долара, за да покрие своя дълг. Според анализаторите компанията няма особено голям избор, освен да търси растеж извън граница. Дори при придобиването на Shire някои специалисти смятат, че Takeda все пак трябва да засили своите операции при експерименталните лечения, за да бъде конкурентоспособна в дългосрочен план.


Азиатските борси приключиха днешната сесия на червена територия на фона

Азиатските борси приключиха днешната сесия на червена територия на фона ...

......... New Zealand Banking Group и Commonwealth Bank of Australia отчетоха спад в стойността си съответно с 0,72% и 1,13 на сто. Следвайки тази новина стойността на австралийския долар се понижи с 0,57 на сто, като се търгува за 0,7295 долара. Южнокорейският бенчмарк Kospi отбеляза понижение от 0,62% до 2101,31 пункта.


Цунами се е образувало след силно земетресение от 7,6 по

Цунами се е образувало след силно земетресение от 7,6 по ...

......... района на Нова Каледония. По данни на Геоложката служба на САЩ, епицентърът на земния трус се намира на 153 км югоизточно от селището Тадине, където живеят около 7,5 хиляди души, предаде БГНЕС. Земетресението е с дълбочина 10 км. Регистрирани са няколко силни вторични земетресения с магнитуд от 4,9 до 5,9.


Укрепването на връзките между Москва и Рияд, а също така

Укрепването на връзките между Москва и Рияд, а също така ...

......... София – 2,42 лева. При дизела вече има цена от 1,99 лева – на бензиностанцията на „Лукойл” в Дряново, на изхода за Велико Търново. Най-скъпо, 2,48 лева на литър, се продава на бензиностанция Terminal Card в Бояново, като следващата най-висока цена е 2,43 лева, на три бензиностанции на Go Petroleum.


Президентът на Иран Хасан Рухани не отстъпва срещу санкциите на

Президентът на Иран Хасан Рухани не отстъпва срещу санкциите на ...

......... на годишна база. Рухани признава, че има "някои проблеми", но е категоричен, че ще им бъде обърнато внимание в новия бюджетен план, който ще бъде представен на 16 декември. Той обеща, че правителството ще поддържа субсидии за основни стоки и ще увеличи заплатите в публичния сектор и пенсиите с 20%.


Пазарите в Азия отново излязоха на червено след вчерашната си

Пазарите в Азия отново излязоха на червено след вчерашната си ...

......... на ниво от 1,50%. Гуверньорът на централната банка Филип Лоу заяви за медиите, че „ниското ниво на лихвените проценти продължава да подкрепя икономиката на Австралия“. „Очаква се допълнителен напредък в намаляването на безработицата и завръщането на инфлацията към целта, макар че този напредък вероятно ще бъде постепенен“, каза още Лоу.


Борсите в Азия поеха нагоре в понеделник, след като американският

Борсите в Азия поеха нагоре в понеделник, след като американският ...

......... 2131,93 пункта. В Австралия индексът ASX 200 скочи с 1,84 процента до 5771,20 пункта, а почти всички сектори завършиха на положителна територия. Акциите на големите миннодобивни компании също се представиха отлично. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2,33%, на Fortescue Metals Group – с 4,25%, а наBHP Billiton – с 3,68%.


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че китайските власти са се

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че китайските власти са се ...

......... струва на BMW близо 300 млн. евро тази година, заяви главният финансов директор на компанията Никола Петер За Tesla облекчаването на вноса също е добра новина, поне докато не започне производствените си дейности в Китай. Производителят води преговори с властите в Шанхай за изграждане на фабрика за производство на коли.


Държавата Катар възнамерява да напусне Организацията на страните износителки на

Държавата Катар възнамерява да напусне Организацията на страните износителки на ...

......... тази публикация цената на петрола падна с 16 цента, до 62,16 долара за барел, което е с 4,54% по-високо в сравнение с крайното ниво на предходния търг. Но след 20 минути котировките върнаха на ниво от 62,32 долара за барел, или 4,8% над пазарната търговия на 30 ноември, предаде БГНЕС.


Катар възнамерява да се оттегли от Организацията на страните износителки

Катар възнамерява да се оттегли от Организацията на страните износителки ...

......... държави, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет, прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар през лятото на 2017 г. и наложиха блокада над транспорта и търговията срещу държавата в Персийския залив. В основата са близките отношения на Катар с шиитския Иран, който е основен враг на Саудитска Арабия.  


Въпреки огромното си отрицателно салдо в търговията с Китай, САЩ

Въпреки огромното си отрицателно салдо в търговията с Китай, САЩ ...

......... Китай не просто се е съгласил да намалява мита върху вноса на автомобили, но даже и да ги маха изцяло. China has agreed to reduce and remove tariffs on cars coming into China from the U.S. Currently the tariff is 40%. — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 декември 2018 г.


Министърът на петрола на Оман Мохамед Хамад ал Румхи заяви

Министърът на петрола на Оман Мохамед Хамад ал Румхи заяви ...

......... за 1,84 лева за литър - само на бензиностанция Никсметал груп в Ботевград, а най-скъпо бензинът се продава за 2,42 лева на литър. При дизелът ножицата също е голямо - от 2 лева на литър най-евтино, което се предлага от две бензиностанции на Марешки, до 2,50 лева на литър най-скъпо.


Един от водачите на терористичната групировка

Един от водачите на терористичната групировка "Ислямска държава" е ликвидиран ...

......... 2004 до 2007 година е служил в сухопътните войски на САЩ. През 2013 година той е пленен от бойци в Сирия, където е отишъл с хуманитарна мисия. През 2014 година бунтовниците публикуваха запис, от който става ясно, че американският пленник е обезглавен. По-късно Вашингтон потвърди убийството на Кесиг от терористите.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече обвиненията във взимане на подкупи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече обвиненията във взимане на подкупи ...

......... съпругата му Сара, след като открила доказателства за извършените от него престъпления. Според източници от полицията новите доказателства са свързани със случая за регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.


Израелската полиция обяви, че ще повдигне обвинения за подкупи и

Израелската полиция обяви, че ще повдигне обвинения за подкупи и ...

......... съобщава Routers. Това ще е третото обвинение в корупция срещу израелския министър-председател. Според източници от полицията новите доказателства са свързани със случая за регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.


Късно в събота, Китай заяви, че е сключил сделка, за

Късно в събота, Китай заяви, че е сключил сделка, за ...

......... за спиране на налагането на допълнителни тарифи", каза външният министър Уанг Йи след вечерята на лидерите в рамките на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, предаде БГНЕС. "Основното споразумение ефективно предотврати по-нататъшното разрастване на икономическия конфликт между двете страни и отвори ново пространство за печелившо сътрудничество", каза той.


Мощен трус от 6,3 по Рихтер удари източната част на

Мощен трус от 6,3 по Рихтер удари източната част на ...

......... нанесени щети и жертви”, съобщи говорителят на националната агенция по бедствията Сутопо Пурво Нугрохо. Той подчерта, че в района често стават трусове на голяма дълбочина. В Индонезия често има сеизмична и вулканична активност, тъй кат страната се намира в така нареченият Тихоокеански огнен пръстен, където се срещат две тектонични плочи.


Сирийската държавна телевизия твърди, че повече от 30 цивилни граждани

Сирийската държавна телевизия твърди, че повече от 30 цивилни граждани ...

......... бомбардировки в Дейр ез Зор. Въпреки че нито потвърждава, нито отрича информацията за жертви при последните си въздушни удари, коалицията по-рано призна, че провежда операции в района. Оглавяваната от САЩ коалиция провежда операциите си в Сирия от 2014 г. без одобрението на сирийския режим, както и без мандат на ООН.


Израелски изтребители са бомбардирали няколко цели в близост до сирийската

Израелски изтребители са бомбардирали няколко цели в близост до сирийската ...

......... цитирайки сирийски военен източник. От израелските ВВС обаче отхвърлиха твърдението, че има свалени самолети при атаката. "Съобщенията за нанесени щети на израелските самолети са неверни", заявиха от пресцентъра на израелската армия. От сирийската армия пък заявиха, че нито една от ракетите изстреляни от израелските изтребители не е достигнала целта си.


Турските власти са издали заповеди за ареста на 15 саудитци,

Турските власти са издали заповеди за ареста на 15 саудитци, ...

......... той е бил убит след конфликт в сградата на консулството. 11 души са обвинени в Саудитска Арабия за участие в убийството, като за петима от тях саудитската главна прокуратура иска смъртна присъда. Според Рияд първоначалните намерения са били Кашоги да бъде отведен в Саудитска Арабия, а не да бъде убит.


Азиатските пазари не успяха да намерят единна посока в петък,

Азиатските пазари не успяха да намерят единна посока в петък, ...

......... а повечето сектори завършиха на червено. Финансовият подиндекс отписа 1,58% от стойността си, а суровинният сектор завърши надолу с 0,69%. На валутните пазари доларът се търгуваше на ниво от 96,77 пункта спрямо кошница от конкурентни валути. Йената се разменяше за 113,37 йени за долар, а австралийският долар достигна 0,7318 долара.


Земетресение с магнитуд 5,8 разлюля крайбрежието на Индонезия, съобщи Европейският

Земетресение с магнитуд 5,8 разлюля крайбрежието на Индонезия, съобщи Европейският ...

......... на Индонезия, съобщи Европейският сеизмологичен институт. От там съобщават, че епицентърът на труса е разположен на 254 км. от град Сиболга на остров Суматра и е на дълбочина от 30 км, предаде БГНЕС. Има информация за нанесени имуществени щети и за отнети животи, но не беше обявена тревога за цунами.


Петима служители на британската фирма G4S, работеща в областта на

Петима служители на британската фирма G4S, работеща в областта на ...

......... да потвърдим, че петима от нашите служители бяха убити и 32 бяха ранени, петима от тях сериозно, в непровокирана престъпна атака срещу един от нашите обекти в Кабул", казва изпълнителният директор Чарли Бърбридж в изявление. Припомняме, че на 27 ноември трима американски войници загинаха след взрив на бомба в Афганистан.


Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък предимно на зелена

Азиатските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък предимно на зелена ...

......... са разбрали къде са неутралните стойности или вярват, че забавяне на затягането е станало необходимо“, посочва Кати Лиен от BK Asset Management. При валутите доларът продължи да поевтинява и в четвъртък. Спрямо йената цената му достигна до 113,288 йени за долар.Еврото също поскъпва спрямо долара до 1,1374 долара за евро.


Брутният вътрешен продукт на Япония може да се свие през

Брутният вътрешен продукт на Япония може да се свие през ...

......... на възрастните служители. Японският парламент скоро ще приеме поправки в трудовото законодателство, които за пръв път в историята на страната ще премахнат фактическата забрана за привличане на гастарбайтери. В края на декември трябва да влезе в сила и споразумението с ЕС за създаване на широка двустранна зона за свободна търговия.


По информация на афганистанското Здравно министерство 10 души са загинали,

По информация на афганистанското Здравно министерство 10 души са загинали, ...

......... министерство и полицията заявиха във връзка с атентата, че той е бил извършен с кола бомба и негова цел е била комплекс, в който е разположена компанията G4S - частна британска компания, работеща в сферата на сигурността. Все още няма информация за националността на жертвите. Отговорност за атентата поеха талибаните.


Китайската икономика забавя ръста си за шести пореден месец през

Китайската икономика забавя ръста си за шести пореден месец през ...

......... че попътният икономически вятър, идващ от чужбина, отслабва заедно с местното търсене. Средната стойност на предварителните данни за индекса PMI на мениджърите по поръчките в страни, сред които САЩ, ЕС и Япония, бележи спад седми пореден месец през ноември, въпреки че остава над границата, която сочи разширяване.

Повечето азиатски пазари приключиха днешната сесия на зелена територия на

Повечето азиатски пазари приключиха днешната сесия на зелена територия на ...

......... доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава с 0,14 на сто до 97,50 пункта.Еврото поевтинява спрямо долара с 0,08% до 1,1279 долара за евро, докато стойността на британската лира се повишава с 0,07% српямо долара, като се търгува при 1,2756 долара за паунд.


Полети бяха отменени, железопътни линии бяха затворени, а шофьори заседнаха

Полети бяха отменени, железопътни линии бяха затворени, а шофьори заседнаха ...

......... Националния резерват Дийп Уотър, където пламъците могат да отсекат евакуационни пътища за жителите на, Рулс Бийч и няколко други градчета. Въпреки това, според комисаря на пожарната в Куинсланд Катрина Карол, много жители отказват да се евакуират. В борбата с пожарите участват повече от 300 пожарникари и няколко десетки единици машини.


Експлозия и пожар в близост до химическа фабрика в Северозападен

Експлозия и пожар в близост до химическа фабрика в Северозападен ...

......... него са изгорели 50 малки и големи камиона. Ранените са били откарани в болницата за лечение след взрива, който според властите е станал след полунощ местно време. Продължава работата по справяне с пожара, който е локализиран и овладян и по търсене на оцелели. Започнато е и разследване. Заглавна снимка: Архив


Трима американски войници са убити, а още трима са ранени

Трима американски войници са убити, а още трима са ранени ...

......... а още трима са ранени след взрив на бомба в Афганистан във вторник, съобщиха от НАТО, предаде агенция "Фокус". Мисията на Алианса „Решителна подкрепа“ обаче не е дала подробности за убитите войници, като е посочила само, че те са убити при взривяване на самоделна бомба в град Газни, централен Афганистан.


Повечето азиатски пазари завършиха днешната сесия с повишения, докато инвеститорите

Повечето азиатски пазари завършиха днешната сесия с повишения, докато инвеститорите ...

......... а австралийският долар стигна 0,7236 долара. На корпоративния фронт книжата на приложението за съобщения Line скочиха с почти 13%, след като ежедневникът Nikkei съобщи, че компанията ще работи заедно с китайския технологичен гигант Tencent, за да създадат услуга за мобилни разплащания. Акциите на Tencent пък поскъпнаха с 1,54% в Хонконг.


Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер е регистрирано в централната

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер е регистрирано в централната ...

......... увеличен до 142. Агенция Киодо предаде, че японските ВВС са приключили с планираното за тази година дислоциране на 10 изтребителя-бомбардировача F-35А на базата Мисава, в най-северната част на главния остров Хоншу. Те ще бъдат използвани за охраната на въздушното пространство на страната и като средство за военен натиск срещу КНДР.