Производството на петрол в Саудитска Арабия е сериозно засегнато от

Производството на петрол в Саудитска Арабия е сериозно засегнато от ...

......... атаки срещу критична инфраструктура застрашават цивилните лица, са неприемливи и рано или късно ще доведат до загуба на невинни животи", каза той. Пратеникът на Организацията на обединените нации Мартин Грифитс определи атаките като "изключително тревожни" в изявление, в което той призова всички страни в конфликта в Йемен да бъдат сдържани.


Турските власти арестуваха 223 военни в цялата страна днес заради

Турските власти арестуваха 223 военни в цялата страна днес заради ...

......... Според нея, около 100 от тях са от сухопътните войски, 41 от ВВС и 32 от военноморските сили на страната. През последните три години след опита за преврат в Турция, повече от 77 000 души бяха арестувани, а 150 000 служители в обществения сектор и военни бяха уволнени от работа.


Експлозия е избухнала на две петролни инсталации, собственост на правителството

Експлозия е избухнала на две петролни инсталации, собственост на правителството ...

......... от големите петролни полета на Саудитска Арабия. Йемен, най-бедната държава на Арабския полуостров, е обхваната от въоръжен конфликт между правителството на президента Мансур Хади и въоържената опозиция на бунтовници - хусити от 2015 година. Водената от Саудитска Арабия коалиция извършва въздушни удари срещу хуситите по искане на Хади. Снимка: архив


Трус със сила 4.7 по скалата на Рихтер разтърси столицата

Трус със сила 4.7 по скалата на Рихтер разтърси столицата ...

......... Трус със сила 4.7 по скалата на Рихтер разтърси столицата на Турция - Анкара. Земетресението е било регистрирано в 6.03 тази сутрин местно време на дълбочина 10 километра. Епицентърът на труса е бил североизточно от Анкара. До момента няма данни за загинали хора и нанесени сериозни материални щети.


Внесеното преди дни предложение на Хонконгската борса (HKEX) за придобиване

Внесеното преди дни предложение на Хонконгската борса (HKEX) за придобиване ...

......... значително американско присъствие чрез дъщерното си дружество за индекса FTSE Russell и LCH - лондонската клирингова къща за деривати, която доминира на пазара за доларови суапове в САЩ. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }a:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; }


Най-малко 10 души са загинали при пожар в болница в

Най-малко 10 души са загинали при пожар в болница в ...

......... генератор в най-старата част на комплекса, предаде агенция Фокус. „Най-малко 10 души загинаха", се казва в изявление на противопожарната служба в Рио де Жанейро, без да се уточнява дали жертвите са пациенти или работници. „Около 90 пациенти трябваше да бъдат преместени в други медицински звена", става ясно още от съобщението.Президентът на Филипините Родриго Дутерте разреши и призова в свое

Президентът на Филипините Родриго Дутерте разреши и призова в свое ...

......... в длъжност на Дутерте полицаи са избили без съд и присъда 4000 души. Насилието, към което призовава президентът, предизвиква и масови протести в столицата Манила. “Не се боя да толерирам използването на насилие, дори това да би означавало край на моето президентство. Запомнете това добре!", не веднъж е казвал Дутерт.


Акциите в Азия отчетоха предимно ръстове в петък, тъй като

Акциите в Азия отчетоха предимно ръстове в петък, тъй като ...

......... извън Япония нарасна с 0,52%. Пазарите в Китай и Южна Корея са затворени в петък заради празници.Доларът се разменяше за 108,18-19 йени спрямо 107,90-91 йени вчера при закриването на пазара в Токио. Курсът на еврото бе 1,1066-1066 долара и 119,72-76 йени спрямо съответно 1,1017-1018 долара и 118,88-92 йени вчера.  


В рамките на търговския спор с Китай президентът на САЩ

В рамките на търговския спор с Китай президентът на САЩ ...

......... в Пекин. Неговите действия срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei и непредсказуемостта в преговорите разгневиха китайските лидери. Президентът на САЩ Тръмп иска да използва наказателните мита срещу Китай за сключване на цялостно търговско споразумение. Вероятно в средносрочен план митата ще доведат до повишаване на цените за американските потребители, смятат редица експерти.  


Турската върховна касационна инстанция взе решение за освобождаване на петимама

Турската върховна касационна инстанция взе решение за освобождаване на петимама ...

......... часове карикатуристът Муса Карт и вестникарите Гюрай Йоз, Мустафа Кемал Гюнгьор, Хакан Кара и Йондер Челик да бъдат освободени. Съдът предполага, че е открит друг подсъдим по време на разследването - Емре Ипер. Делото срещу вестникарите е било представено заради публикации в "Джумхуриет", които са били квалифицирани като терористична пропаганда.


Инвеститорите реагираха с разпродажби на флирта на Хонконгската фондова борса

Инвеститорите реагираха с разпродажби на флирта на Хонконгската фондова борса ...

......... милиарда през лятото. Понастоящем придобиването се преразглежда от антимонополните и финансови регулатори в САЩ, Европейския съюз и други страни. HKEX обаче поставя като условие за офертата си за LSE придобиването на Refinitiv да не се осъществи. Но Лондонската фондова борса вече обяви, че ще продължи към осъществяване на сделката.  Повечето от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха с

Повечето от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха с ...

......... 70-годишнината на Китайската народна република. Основна тема във фокуса на инвеститорите и през днешния ден остава очакваното изявление на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно свиването на основните лихви. Повечето анализатори очакват от европейския банков регулатор да въведе нов пакет  от стимули, предвид засилващите се опасения от рецесия в различни страни.


Най-малко 6 644 нелегални мигранти са задържани през изминалата седмица

Най-малко 6 644 нелегални мигранти са задържани през изминалата седмица ...

......... Ирак, Афганистан, Тунис, Кувейт, Мароко, Туркменистан, Египет, Бангладеш, Индия, Сомалия, Гана, Нигерия и Еритрея. Всички задържани през седмицата мигранти са отведени в болници за оказване на медицинска помощ или са прехвърлени в провинциалните служби по миграция. През 2018 г. на територията на Турция са задържани около 268 000 нелегални мигранти.


Бившият индонезийски президент Бухарудин Юсуф Хабиби почина на 83-годишна възраст,

Бившият индонезийски президент Бухарудин Юсуф Хабиби почина на 83-годишна възраст, ...

......... Юсуф Хабиби получава техническо образование в Германия през 1978 г. Той оглавява Министерството на технологиите и научните изследвания, където работи 20 години при президента Сухарто. През май 1998 г. той встъпва в длъжност като президент след оставката на Сухарто и остава такъв до 1999 г., когато парламентът избира нов президент.


Голяма част от основните индекси от азиатско-тихоокеанския регион завършиха днешната

Голяма част от основните индекси от азиатско-тихоокеанския регион завършиха днешната ...

......... от 3,86% и 3,31 на сто. Листнатата на борсата в Хонконг AAC Technologies също отчита поскъпване на своите акции с 1,28 на сто. Основна тема във фокуса на инвеститорите остава предстоящото заседание на ЕЦБ, като пазарите очакват банкерите да предоставят допълнителни стимули за ускоряване на икономическия растеж в Европейския съюз.


Китай обяви, че ще премахне 25-процентните мита, наложени още през

Китай обяви, че ще премахне 25-процентните мита, наложени още през ...

......... На 1 септември и двете страни наложиха мита върху допълнителен набор от стоки за милиарди долари, като Вашингтон предупреди, че планира да добави още налози на 1 октомври. Двете икономически суперсили ще повишат митата отново на 15 декември, освен ако преди това не се стигне до значителен напредък в преговорите.Японският премиер Шиндзо Абе обяви по време на пресконференция извършените

Японският премиер Шиндзо Абе обяви по време на пресконференция извършените ...

......... не е сред най-значимите постове в кабинета, може да даде положителен тласък на популярността на новия състав. Дамите министри в новия състав са само две (ще отговарят за вътрешните работи и за олимпийските игри), макар Шиндзо Абе все така да твърди, че се стреми към общество с "бляскаво" женско присъствие.


Почти 90 руснаци са починали в Турция това лято, докато

Почти 90 руснаци са починали в Турция това лято, докато ...

......... туристите най-често почиват по банални причини: "Например здравословни проблеми. Това често са хора на преклонна възраст, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Пристигат в Турция, където през лятото атмосферните условия са много различни от типичните за Русия - горещо е, задушно, с висока влажност. От това следват инсулти, инфаркти и много други".


Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун лично е инспектирал

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун лично е инспектирал ...

......... цитиран да казва, че тя "най-сетне е потвърдила способностите си за бойни операции", пише БГНЕС. Сред официалните лица, придружавали Ким Чен Ун по време на инспекцията, беше и сестра му Ким Йо Чен, която е член на Политбюро на комунистическата партия на Северна Корея и отговаря за пропагандата и агитацията.


Иран обяви, че уволнението на Джон Болтън, съветник по националната

Иран обяви, че уволнението на Джон Болтън, съветник по националната ...

......... Иран ще падне", каза още Хесамодин Ашна. Тръмп имаше редица разногласия с Болтън, особено по отношение на Иран, срещу когото САЩ наложи все по-засилващи се санкции през последната година. Прилагането на натиск започна след едностранното оттегляне на Вашингтон от подписаното през 2015 година международно споразумение за ядрената програма на Иран.


Тримата бивши наемници на компанията

Тримата бивши наемници на компанията "Блекуотър", които убиха 14 цивилни ...

......... Новите решения потвърдиха доживотната присъда на Слатън и намалиха наказанията на останалите трима. Компанията за наемници "Блекуотър" беше основана от Ерик Принс, брат на сегашната министърка на образованието на САЩ Бетси Девос. През 2009 компанията се прекръсти на "Ксе", а през 2011 година отново смени името си - на "Академи".


Китай ще спечели търговската война със САЩ и в крайна

Китай ще спечели търговската война със САЩ и в крайна ...

......... възобновени през октомври. Това е така, защото търговската война между САЩ и Китай не се отнася само до търговията, подчерта той. „Това е конфликт между нарастваща глобална сила и намаляваща глобална сила ... Не става въпрос само за търговия. Става дума за технологии, за свободния поток на идеи…“, посочи Рош.


Най-малко 16 поклонници загинаха при щурмуване на голяма светиня в

Най-малко 16 поклонници загинаха при щурмуване на голяма светиня в ...

......... поклонници посещават всяка година в Кербала, за да отбележат смъртта на Хюсейн, внук на пророк Мохамед. Ашура е един от най-свещените религиозни свети дни за мюсюлманите шиити - денят, който отбелязва убийството на внука на пророка Мохамед - Имам Хюсейн, от съперничеща мюсюлманска фракция в Ирак през 680 г. н.е.


Турция не може да поеме нова вълна мигранти от Северна

Турция не може да поеме нова вълна мигранти от Северна ...

......... турски и американски войници проведоха първия си съвместен патрул в региона. Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу, Анкара иска да работи със САЩ за безопасни зони, но засега подходът на Вашингтон към въпроса е незадоволителен. Изказвайки се на пресконференция, Чавушоглу обясни, че предприетите от САЩ стъпки са само „козметични“.  


Мащабни горски пожари бушуват в Източна Австралия, предава АФП. Те

Мащабни горски пожари бушуват в Източна Австралия, предава АФП. Те ...

......... но учените казват, че изменението на климата изостря тяхната сила и интензивност. Смята се, че около 8 от пожарите в Куинсленд са „умишлено и безразсъдно подпалени“, докато някои други са били случайно разпалени от деца, играещи навън, съобщи полицията. Създадена е работна група, която да разследва причините за подозрителните пожари.


Турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, цитиран от Reuters, че

Турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, цитиран от Reuters, че ...

......... изток от река Ефрат, която да служи като буферна зона между турската граница и сирийските райони, контролирани от подкрепяните от САЩ кюрдски милиции, които Турция счита за терористи. В отговор на този ход сирийските власти заявиха, че американско-турското споразумение нарушава суверенитета и териториалната цялост на Сирия, както и международното право.


Намесата във вътрешните работи на Хонконг от страна на която

Намесата във вътрешните работи на Хонконг от страна на която ...

......... американските власти да приемат закон в подкрепа на демокрацията и правата на човека в Хонконг. Ако подобен закон бъде приет, държавният секретар на САЩ ще трябва веднъж годишно да дава оценка за това дали Хонконг е „достатъчно автономен”, за да оправдае специалния статут на преференциален търговски партньор на Съединените щати.


Намесата във вътрешните работи на Хонконг от страна на която

Намесата във вътрешните работи на Хонконг от страна на която ...

......... американските власти да приемат закон в подкрепа на демокрацията и правата на човека в Хонконг. Ако подобен закон бъде приет, държавният секретар на САЩ ще трябва веднъж годишно да дава оценка за това дали Хонконг е „достатъчно автономен”, за да оправдае специалния статут на преференциален търговски партньор на Съединените щати.


Японската енергийна компания Tokyo Electric Power ще изхвърли радиоактивната вода

Японската енергийна компания Tokyo Electric Power ще изхвърли радиоактивната вода ...

......... ядрени централи обикновено изхвърлят обработената вода, която съдържа тритий (изотоп на водорода, който трудно се отделя и се счита за сравнително безопасен), в океана. Tepco, която също е изправена срещу недоволството на местните рибари, призна миналата година, че водата в резервоарите ѝ все още съдържа и други замърсители освен тритий.


Индексите на азиатските борси приключиха днешната сесия без единна посока

Индексите на азиатските борси приключиха днешната сесия без единна посока ...

......... Kospi се покачи с 0,62% до 2032,08 пункта. Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 0,51% до 6614,10 пункта. На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се покачи с 0,11% до 98,39 пункта.Йената се търгуваше при 107,25 йени за долар.


Министерството на външните работи на Катар обвини Саудитска Арабия в

Министерството на външните работи на Катар обвини Саудитска Арабия в ...

......... блокадата, наложена на Катар от нейните съседи. През юни 2017 година Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет обвиниха Катар в подкрепа на тероризма и спряха дипломатическите отношения с емирството, прекъсвайки всички комуникации и установявайки транспортна блокада. В отговор Доха заяви, че обвиненията срещу тях се дължат на икономическия ѝ успех.


Северна Корея на два пъти изстреля

Северна Корея на два пъти изстреля "неидентифицирани ракети" към морето, ...

......... се случи, въпреки предложените преговори със САЩ, планирани за края на септември, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап. Тестът е пореден, откакто Пхенян изрази силно недоволство от военни учения на САЩ и Южна Корея, които се проведоха миналия месец. Засега и разговорите между Вашингтон и Пхенян за ядреното разоръжаване не вървят.


Професорът от университета в Хирошима Масаюки Симада, разказа за появата

Професорът от университета в Хирошима Масаюки Симада, разказа за появата ...

......... голямо предимство. Японските фирми за животновъдство вече обявиха готовността си да използват технологията. Експертът прогнозира, че след 2023 г. във фермерството ще бъдат използвани крави с програмиран пол, а свине - след 3-5 години. В същото време Симада не подкрепя възможността да се влияе на пола на потомството на човек.


Броят на туристите, посетили Хонконг през август, отчита сериозен спад,

Броят на туристите, посетили Хонконг през август, отчита сериозен спад, ...

......... цели 70 на сто. „Търговията на дребно и дори кетърингът страдат. Най-притеснителното е, че в близко бъдеще не изглежда, че нещата лесно ще се подобрят", добавя той в своя блог. Финансовият ръководител заяви, че протестите сериозно са „повредили международния имидж на Хонконг“ като безопасен град за търговия, авиация и финанси.


Малайзия е подготвена да „засади“ облаци, след като качеството на

Малайзия е подготвена да „засади“ облаци, след като качеството на ...

......... Някои страни извършват „сеитба“ в небесата при продължителни суши, за да предизвикат дъжд и да изчистят въздуха, като впръскват определени химикали в облаците, въпреки че някои експерти поставят под въпрос ефективността на подобни дейности. Бу Сянг Вун, 47-годишен инженер в Кучинг, описа небето като "мътно, горещо с миризма на опушено".


Турция ще продължи да действа самостоятелно, ако създаването на зона

Турция ще продължи да действа самостоятелно, ако създаването на зона ...

......... за да улеснят движението на разселените сирийци, които искат да се върнат у дома. Те също се съгласиха да създадат център за съвместни операции. Споразумението предвиждаше също така установяването на необходимите мерки за сигурност за справяне с проблемите на сигурността на Турция, включително изчистване на зоната на терористичната групировка YPG/PKK.


Въздушни атаки удариха позиции на проирански сили и милиции техни

Въздушни атаки удариха позиции на проирански сили и милиции техни ...

......... на Израел – позиции на ливанското шиитско движение „Хизбулла“ и ирански сили. Йерусалим аргументира тези си действия с предотвратяване намеренията на Иран трайно да разположи сили на сирийска територия. Действащите в подкрепа на Дамаск сили в Дейр Есзор се ползват от подкрепата на различни въоръжени формации, включително иракски и ирански.


Голяма част от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха

Голяма част от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха ...

......... бъдат намалени с 50 базисни пункта, като за някои конкретни банки този процент ще достигне 100 базисни пункта. На валутните борси доларовият индекс отчита ръст от 0,04% до 98,44 пункта. Йената се т търгува при 106,90 йени за долар, докато австралийската валута достига стойност спрямо щатския долар от 0,6857 долара.


Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги

Зловещи подробности за случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги ...

......... семейство с убийството се отрича. В края на март саудитската прокуратура заяви, че ще пледира за смъртна присъда на петимата основни участници в случая. Тялото на Кашоги така и не беше открито и саудитското кралство не дава информация къде са тленните останки на журналиста и критик на политиката на Рияд.


В понеделник от Филипините съобщиха за първите си случаи на

В понеделник от Филипините съобщиха за първите си случаи на ...

......... произтичат от отглеждане на свине в задния двор, където прасетата се хранят с помия от остатъци от храна от хотели и ресторанти. Според Манила вирусът може да бъде проследен и до контрабандно замразено месо и връщащите се от чужбина филипински работници, които са носели със себе си заразени месни продукти.


Администрацията на Тръмп отказа изтеглянето на американските войски от Афганистан

Администрацията на Тръмп отказа изтеглянето на американските войски от Афганистан ...

......... войната. Помпео постави две условия за оттегляне на войските на САЩ вчера - насилието да бъде намалено и поредната терористична атака срещу САЩ от Афганистан никога да не бъде повторена. "Няма да изтеглим силите си, без да сме сигурни, че ще постигнем условията на президента Тръмп", каза той пред NBC.Нови жертви на природните бедствия по света. Петима души загинаха,

Нови жертви на природните бедствия по света. Петима души загинаха, ...

......... събота следобед. Страната е уязвима на подобни природни бедствия, особено наводнения, заради обезлесяването и лошата инфраструктура. Тайфунът е унищожил почти 46 000 хектара с насаждения – площ приблизително равняваща се на малката европейска държава Андора. Малко по-рано, Южна Корея обяви, че тайфунът Линглинг е взел три жертви на нейна територия.


Първият съвместен патрул между Турция и САЩ вече е факт.

Първият съвместен патрул между Турция и САЩ вече е факт. ...

......... военни делегации постигнаха споразумение за създаване на съвместен координационен център за провеждане на операцията, след което турски дронове започнаха патрули в небето над района. Още на 24.08.19 г. пък се проведе първият съвместен турско-американски хеликоптерен патрул. Турция настоява за създаване на зона за сигурност по цялото протежение на турско-сирийската граница.


Хиляди протестиращи в Хонконг се събраха пред американското консулство в

Хиляди протестиращи в Хонконг се събраха пред американското консулство в ...

......... продължиха протестите си действия и в неделя въпреки опита на правителството в Хонконг да потуши напрежението чрез оттегляне на противоречивия законопроект за екстрадицията, едно от петте искания на протестните движения. Според активистките лидери ходът на правителството е твърде късен и недостатъчен. “Пет искания, нито едно по-малко”, скандираха демонстрантите в неделя.


Стотици продемократични активисти протестираха пред американското консулство в Хонконг в

Стотици продемократични активисти протестираха пред американското консулство в Хонконг в ...

......... на часове под прозорците на консулството, въпреки горещините. Те призоваха САЩ да окаже натиск върху Пекин да изпълни исканията им и за това, Конгресът да приеме наскоро предложен закон, с който да изрази подкрепа към продемократичните протести. От началото на протестните действия досега са задържани близо 1 200 души Хонконг.


Япония регистрира тревожна зависимост от изкопаемите горива след прекратяването на

Япония регистрира тревожна зависимост от изкопаемите горива след прекратяването на ...

......... на нови ядрени мощности поради факта, че голяма част от реакторите в страната вече наближават пределната възраст за експлоатация. За да се постигнат целите за дял на ядрената енергия от 20-22% от енергийния микс на Япония, е необходимо да бъдат създадени нови реактори, които да заменят сега съществуващите, отбеляза Акихито.


Япония очаква силен тайфун, който би могъл да донесе

Япония очаква силен тайфун, който би могъл да донесе "исторически" ...

......... западно от Токио заради бурята, според местните медии. Припомняме, че мощният тайфун "Кроса" удари западна Япония в средата на август тази година, донасяйки силни ветрове и проливен дъжд, които отнеха един живот. В края на миналия месец силните дъждове причиниха смъртта на трима души, след значителни наводнения в същия район.


Вилно селище, което е включено в списъка за културно наследство

Вилно селище, което е включено в списъка за културно наследство ...

......... с пожарите пък не са могли да потушат огромните пламъци навреме. Огромен брой огнища на пожари продължават да бушуват и в източните австралийски щати Куинсланд и Нов Южен Уелс. Към момента няма съобщения за жертви при огнената стихия. 66-годишен пожарникар-доброволец обаче беше ранен и остава в критично състояние в болница.


Полицейски служители работят на мястото на предполагаем обстрел на автобус

Полицейски служители работят на мястото на предполагаем обстрел на автобус ...

......... през октомври 2010 г. Преди това, в републиката имаше двупалатен парламент - Големият Хурал. В него се включиха Камарата на представителите на 130 депутати и Законодателната камара от 32-ма депутати. Настоящият включва 32 депутати, включително 30 от Единна Русия и двама от Справедлива Русия. Избран е през септември 2014 г.


Днес (08.09.19 г.) в Русия се провеждат местни избори, информира

Днес (08.09.19 г.) в Русия се провеждат местни избори, информира ...

......... „изборите ще се проведат в строго съответствие с руското законодателство, всички в Москва, Крим, Санкт Петербург, Сибир, Далечния Изток и Урал ще могат да избират от огромен брой кандидати, да изберат онези хора, които ще носят отговорност пред местните за това, как е организиран техният живот във всеки конкретен регион".


Днес (08.09.19 г.) в Русия се провеждат местни избори, информира

Днес (08.09.19 г.) в Русия се провеждат местни избори, информира ...

......... „изборите ще се проведат в строго съответствие с руското законодателство, всички в Москва, Крим, Санкт Петербург, Сибир, Далечния Изток и Урал ще могат да избират от огромен брой кандидати, да изберат онези хора, които ще носят отговорност пред местните за това, как е организиран техният живот във всеки конкретен регион".


Един човек загина, а 29 са ранени в различна степен

Един човек загина, а 29 са ранени в различна степен ...

......... проверяват целостта на железопътната линия. Според сеизмолозите, земетресението е станало в 06:42 ч. местно време в окръг Вейюан, градска област Неджианг. Епицентърът на труса е бил разположен на дълбочина 10 км на разстояние 141 км от град Ченду - административния център на Съчуан. Трусовете са регистрирани в няколко градски района.


Успешно изпитание на първата си крилата ракета с бойна глава

Успешно изпитание на първата си крилата ракета с бойна глава ...

......... ракета с бойна глава направи Турция. Това става ясно от пост в Twitter на турския министър на промишлеността Мустафа Варанк. GURUR GÜNÜMÜ[email protected] öncülüğünde TÜBİTAK SAGE tarafından @TSKGnkur için geliştirilen Türkiye’nin ilk seyir füzesi SOM’un beton sığınaklara karşı kullanılacak ardışık delici harp başlıklı versiyonu SOM-B2 füzesinin ilk atış testi başarıyla gerçekleştirildi.


Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу сравни търговските разговори

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу сравни търговските разговори ...

......... До края на годината Доналд Тръмп има намерение да обложи с данъци почти целия китайски внос (около 540 милиарда долара на базата на вноса за миналата година). Икономисти предупреждават, че търговската война забавя световния растеж. Международният валутен фонд неотдавна подчерта, че тя влияе на икономиката на Китай, припомня AFP.  


Иранските власти твърдят, че са арестували кораб, превозващ 284 000

Иранските власти твърдят, че са арестували кораб, превозващ 284 000 ...

......... на суров петрол в Близкия изток с ключовите световни пазари. Предполагаемият арест на плавателния съд става в момент на ескалиращо напрежение в Персийския залив. САЩ лобират сред съюзниците си за започване на патрули в района, целящи да увеличат сигурността на техните кораби в лицето на наричаната от Вашингтон „иранска заплаха“.


Силите за сигурност на Израел са застреляли двама палестински тийнейджъри

Силите за сигурност на Израел са застреляли двама палестински тийнейджъри ...

......... Тел Авив е отвърнал с бомбардировки по цели на групировката Хамас. Говорител на израелската армия коментира, че по време на инцидента на границата е имало повече от 6000 демонстранти, някои от които са хвърляли петролни бомби и експлозиви по силите за сигурност. Той отказа да коментира смъртта на младежите.  


Турция не блъфира около отварянето на границите към Европа за

Турция не блъфира около отварянето на границите към Европа за ...

......... увеличение на пристигането на мигранти без документи на Егейските острови. Служители на бреговата охрана на Самос са засекли кораб, превозващ 13 мигранти без документи край североизточния бряг на острова. Служителите са открили и тялото на 65-годишна жена, за която мигранти твърдят, че е починала по време на прехода от Турция.


Основната опозиционна партия на Турция заяви, че нейната ръководителка в

Основната опозиционна партия на Турция заяви, че нейната ръководителка в ...

......... 18 месеца за "обида на държавен служител", 28 месеца за "обида на президента", 32 месеца за "подбуждане на народа към омраза". Нейната "терористична пропаганда", за която тя получи 18 месеца, се състои в цитиране на член на Кюрдската работническа партия (ПКК), участвала в кървавия бунт срещу държавата от 1983 г.


Два изтребителя бомбардировачи Су-34 са се сблъскали в небето над

Два изтребителя бомбардировачи Су-34 са се сблъскали в небето над ...

......... командир и навигатор)", заяви източник на агенцията, отбелязва още "Фокус". Той добави, че инцидентът се оценява като сериозен. "Един от самолетите е повреден много сериозно и ще бъде върнат в завода. Вторият самолет е повреден в по-малка степен и може да бъде възстановен на летището", уточнява още събеседникът на агенцията.


Саудитски дипломат обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в измяна, казвайки,

Саудитски дипломат обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в измяна, казвайки, ...

......... сили и правителството, подкрепени от коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бият срещу хуситите, които са подкрепяни от враждебния към Рияд Иран. На другия фронт т. нар. Сили на пояса за сигурност, доминирани от подкрепяния от ОАЕ сепаратистки Южен преходен съвет (ЮПС), се борят за възстановяване на независимостта на юга.


Азиатските борси завършиха петъчния ден с ръстове, в очакване на

Азиатските борси завършиха петъчния ден с ръстове, в очакване на ...

......... над 370 пункта. Цената на акциите на ZTE в петък също скочи, след като италианското правителство одобри ползването на 5G телекомуникационни услуги от китайски играчи като ZTE и Huawei. Стойността на книжата на ZTE, листнати в Хонконг,  се повиши с 9,3%, а на тези в Хонконг - с 9%.  


Броят на задържаните в Хонконг от началото на протестите достигна

Броят на задържаните в Хонконг от началото на протестите достигна ...

......... отменено използването на термина "масови безредици спрямо протестите от 12 юни, да бъдат освободени всички арестувани по-рано демонстранти, да се проведе независимо разследване на действията на полицията по време на протестите от 12 юни, както и провеждане на всеобщи изболи за ръководител на администрацията и в Законодателното събрание на града.


Русия подкрепя установяването и насърчаването на диалога между Южна и

Русия подкрепя установяването и насърчаването на диалога между Южна и ...

......... Лидерът на страната Ким Чен Ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано проведоха срещи, за да обсъдят въпросите, свързани с ракетните изпитания на Пхенян, но разговорите се бавят заради военните учения, които Вашингтон провежда заедно с Южна Корея, както и заради факта, че Северна Корея продължава да изстрелва ракети.


Служител от външното министерство на САЩ заяви, че Вашингтон преговаря

Служител от външното министерство на САЩ заяви, че Вашингтон преговаря ...

......... „Също така преговаряме, доколкото е възможно, с хутите, за да опитаме и да намерим взаимноизгодно решение на конфликта“, добави той. Припомняме, че това е и първият контакт между администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп с бунтовническата групировка в последните 4 години в раздираната от конфликти и хуманитарни катастрофи страна.


Турция планира да върне 1 млн. мигранти обратно в Северна

Турция планира да върне 1 млн. мигранти обратно в Северна ...

......... случи, или в противен случай ще трябва да отворим вратите“, заяви още президентът. „Или ще ни окажете подкрепа, или ще ни извините, но ние няма да носим тази тежест сами. Не успяхме да получим помощ от международната общност, а именно от Европейския съюз", отбеляза също така в изявлението си Ердоган.


Руският президент Владимир Путин заяви, че предлагал на американския си

Руският президент Владимир Путин заяви, че предлагал на американския си ...

......... отговор от Вашингтон. припомня, че Русия е единствената държава в света, която официално заяви, че разполага с хиперзвуково оръжие. През февруари Путин обяви пускането на стратегическа ракетна система „Авангард“ и успешното тестване на хиперзвуковата противокорабна ракета "Циркон". Петият източен икономически форум се провежда от 4 до 6 септември във Владивосток. 


В Турция се работи по проект, който ще постави под

В Турция се работи по проект, който ще постави под ...

......... Оран пред Анадолската агенция. По-късно този месец в Коджаели в Северозападна Турция ще се проведе възпоменателно събитие, а учени ще обсъдят фактите за изселването. На събитието също така ще бъдат прожектирани документални филми и ще се проведе изложба. Очевидци на изселването също ще разкажат от първа ръка за своите страдания.


Куклите Барби съществуват повече от 50 години и са служили

Куклите Барби съществуват повече от 50 години и са служили ...

......... тях няма никаква пластмаса. Тези кукли са изработени от органична тъкан, въжета и багрило", каза Савчи. Ръчно изработените кукли също така са достъпни за джоба на обикновения турски клиент. Техните цени са между са също така бюджетни. Куклите Булката Езо се продават между 15 и 35 турски лири (5-11 лева).


Въпросът за мирен договор с Япония засяга не само двустранните

Въпросът за мирен договор с Япония засяга не само двустранните ...

......... Тогава японският премиер заяви, че страните са се споразумели да ускорят процеса на преговори по мирен договор въз основа на декларацията от 1956 г. В същото време руските власти многократно подчертават, че Япония на първо място трябва да признае резултата от Втората световна война, включително руския суверенитет над Южно-Курилските острови.