Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при

Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при ...

......... дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите? Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните във Враца разполага само с 33 лекари, които отговарят за хиляди стопанства, коментират от местната структура на агенцията.


Близо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година са

Близо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година са ...

......... за корекции, земеделците получиха и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина в земеделския бранш.


Министерският съвет одобри проект за изменение и допълнение на Закона

Министерският съвет одобри проект за изменение и допълнение на Закона ...

......... закона отпадат разпоредбите, уреждащи производствените квоти и одобрението на рафинериите и на производителите на изоглюкоза. Промяната в сектор „Захар“ е свързана и с приемането на Регламент на Комисията, който урежда задължение за предоставянето на данни от държавите-членки до ЕК относно цени, производство и информация за пазара на захар и изоглюкоза.


Новите изисквания за маркиране на даряваните храни създават множество трудности

Новите изисквания за маркиране на даряваните храни създават множество трудности ...

......... създава по-големи разходи и загуба на време, дори повече от спестеното ДДС.Тя уточни, че Българската хранителна банка и нейните партньори са внесли предложения в Народното събрания за преразглеждане на Закона за храните в тази му част и се надават скоро да бъдат въведени облекчения, които да стимулират даренията на храни.


Учен от Индия има амбиция да върне старата слава на

Учен от Индия има амбиция да върне старата слава на ...

......... български чушки и домати. За мен е важно лично да се убедя какво харесват хората. Затова смятам да посетя няколко ресторанта, в които сервират мексиканска кухня, и да обменя мнения с клиентите и персонала. Тяхното мнение е изключително важно, което ще е от полза за бъдещата ми работа, каза ученият.


През първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия се определяха от

През първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия се определяха от ...

......... есенниците на много места в района на Южна България. През седмицата ще продължи узряването и прибирането на гроздето, ябълките и дюлите. С понижаването на температурите се наблюдава масов цъфтеж на есенни минзухари както и оцветяване на листата на кайсия, череша, липа и др. За справки и специализирани прогнозиhttp://plovdiv.meteo.bg 032/632-422, НИМХ-ПловдивУчен от Индия има амбиция да върне старата слава на

Учен от Индия има амбиция да върне старата слава на ...

......... български чушки и домати. За мен е важно лично да се убедя какво харесват хората. Затова смятам да посетя няколко ресторанта, в които сервират мексиканска кухня, и да обменя мнения с клиентите и персонала. Тяхното мнение е изключително важно, което ще е от полза за бъдещата ми работа, каза ученият.


Решението влиза в сила на 30 октомври тази година Европейската

Решението влиза в сила на 30 октомври тази година Европейската ...

......... за тях. Брюксел препоръчва на държавите членки да отнемат разрешителните на препаратите за растителна защита, които съдържат активното вещество тирам, не по-късно от 30 януари 2019 г. През юли тази година Апелативният комитет гласува да не се подновява разрешителното на фунгицида, а на 9 октомври Европейската комисия прие съответното решение.


Европейската комисия окончателно забрани употребата на фунгицида тирам -тетраметилтиурамдисулфид, на

Европейската комисия окончателно забрани употребата на фунгицида тирам -тетраметилтиурамдисулфид, на ...

......... опасност за тях.Брюксел препоръчва на държавите членки да отнемат разрешителните на препаратите за растителна защита, които съдържат активното вещество тирам, не по-късно от 30 януари 2019 г. През юли тази година Апелативният комитет гласува да не се подновява разрешителното на фунгицида, а на 9 октомври Европейската комисия прие съответното решение.


Дългогодишният певец и музикант Борис Христев от оркестър „Родопи“ се

Дългогодишният певец и музикант Борис Христев от оркестър „Родопи“ се ...

......... хвали, че има технология, с която запазва свежо грозде от сорта „Блек“ за 3-4 месеца напред. Нарежда внимателно салкъмите на стелажи в тъмно помещение, като между тях поставя картофи. До март чепките стават сухи, а гроздето - сладко и хрупкаво. Най-важното правило е, че не трябва да има развалени зърна.


Център за върхови постижения в областта на растителната системна биология

Център за върхови постижения в областта на растителната системна биология ...

......... право да обучава докторанти. На този етап ЦРСББ е разположен в самостоятелна сграда на територията на ИЗК Марица. Той ще функционира там до изграждането на свой дом, където ще разгърне пълния си капацитет. Със съдействието на Община Пловдив новият център ще бъде построен върху 25 декара в индустриална зона „Тракия“.ВизиткаКостадин Костадинов е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/

ВизиткаКостадин Костадинов е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ ...

......... да има или няма таван за плащанията за следващия програмен период? - Ние като асоциация имаме решение на управителния съвет да няма тавани. Това свое становище сме обявили пред Министерство на земеделието, което ще отстояваме. В тази връзка предстоят още разговори на държавно ниво, както и на европейско в Брюксел.


Най-подходящото време за засаждане на луковици­те от лале е през

Най-подходящото време за засаждане на луковици­те от лале е през ...

......... при сурова зима няма да се получи измръзване, след засаждане покрийте лехата с 1 см слой от торф или прегорял оборски тор. При засаждане на голе­ми площи за бизнес е добре да се съоб­разите с наличните ма­шини, които ще използвате при окопаване, пръскане с хербициди, препарати сре­щу болести и вредители.


През изминалия период настъпи промяна в агрометеорологичните условия в страната.

През изминалия период настъпи промяна в агрометеорологичните условия в страната. ...

......... подготовка на площите за сеитба на зимни житни култури. Температурните условия ще бъдат много добри, но честите валежи ще възпрепятстват работата на открито. Ще продължи узряването на гроздето и есенните плодове. След спирането на валежите ще трябва да се приберат и орехите. За справки и специализирани прогнози: http://plovdiv.meteo.bg 032/632-422, НИМХ-Пловдив


Стартира жътвата на ориза в Пловдивска област. По данни на

Стартира жътвата на ориза в Пловдивска област. По данни на ...

......... Българска оризова асоциация. Мотивът на фермерите е, че годишните разходните норми за производство на ориз са между 3 и 4 пъти по-високи от тези за производството на пшеница, царевица, слънчоглед, както и на всяка друга масова култура. Ако получи статут на чувствителна култура, стопаните ще ползват по-облекчени режими при субсидирането.


Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5%. Това

Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5%. Това ...

......... Добруджа декарът достига 1800 лв. отчитат от асоциацията. Най-евтина е била земята през миналата година в района на Габрово - 400 лв. за декар и в Кърджали - 300 лв. В Кърджалийско почти няма пазар. Там хората обработват земята си и я предават по наследство, без да търгуват с нея.Младият и амбициозен екип на рекламна агенция Хермес Медиа присъства

Младият и амбициозен екип на рекламна агенция Хермес Медиа присъства ...

......... агросектора. Вестник "Марица" е издател на единственото периодично Агро издание към ежедневник в Южна България и има за цел да подпомага развитието на успешните агро практики в региона. Вестник "Марица" и Хермес Медиа са организатори и на ежегодния конкурс "Фермер на Тракия", както и други инициативи, целящи да насърчават сектора.


Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 9 милиона лева по мярка 10

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 9 милиона лева по мярка 10 ...

......... оторизацията на субсидиите, се определят от Наредба 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Финансовото подпомагане на земеделските стопани е осигурено 75% от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 25% - от националния бюджет.


През изминалия период времето остана нестабилно, като в следобедните часове

През изминалия период времето остана нестабилно, като в следобедните часове ...

......... болести и неприятели. Основни вредители ще останат листните въшки, черешовата муха и др., като при третирането следва да се имат предвид сроковете на узряване и прибиране на черешите. Ще продължат и фунгицидните пръскания срещу гъбни заболявания. При слаби поражения от градушка не трябва да се пропуска третирането с медни препарати.


В резултат на въвеждането на нови сортове и съвременни техники

В резултат на въвеждането на нови сортове и съвременни техники ...

......... наименования за произход, което би могло да създаде идентичност на региона, да защити местните традиционни сортове и да подкрепи предприемачеството в областта на виното. Проектът се изпълнява по Програмата за сътрудничество „Интеррег България - Гърция - 2014-2020“ с бюджет 1.116 млн. евро и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).


Промоционална лихва от 2.9% за първата година по универсалния си

Промоционална лихва от 2.9% за първата година по универсалния си ...

......... производител е склонен да ипотекира земята си, за да вземе кредит, който да обезпечи бизнеса му. Жителите на столицата и другите големи градове са по-склонни да теглят заеми, като най-активни са земеделците между 35-44 години, които разчитат на механизирана обработка на земята и следват най-новите тенденции в земеделието.    


Колкото и да е невероятно, доматите могат да се отглеждат

Колкото и да е невероятно, доматите могат да се отглеждат ...

......... не бива да бъде по-често от веднъж месечно. Главното, което трябва да се запомни, е това, че  получаването на живителна влага за растенията е нужно в процеса на плододаване. Методът е проверен и работи. Безусловно, има много други начини за получаване на високи добиви, но си заслужава да се опита.


С въвеждане на дигитализация в земеделието може да решим проблема

С въвеждане на дигитализация в земеделието може да решим проблема ...

......... зам.-министър на труда и социалната политика Христина Митрева е на мнение, че решението на проблема е микс от мерки: превенция, промени в законодателството и увеличаване на санкциите, намаляване на административната тежест, синхрон между инспекцията по труда, данъчни и социални органи и др. Подробности по темата четете в агроприложението във вторник.


Нови правила за изкупуване на розовия цвят въвеждат тази година

Нови правила за изкупуване на розовия цвят въвеждат тази година ...

......... от бранша. Производителите на розово масло няма да правят никакъв компромис със сортовата чистота на цвета. Те ще изкупуват само  и единствено цвят от роза дамасцена. А всеки чувал, който постъпва в дестилерията, трябва да бъде съпроводен със съответните документи. Преработвателите ще следят и за наличието на пестициди и торове.


Контролно звено към Министерство на земеделието ще следи за производството

Контролно звено към Министерство на земеделието ще следи за производството ...

......... му отговорили, че предпочитат смесеното, което купували за 600 лв. килото. Краят на фалшивия гюл дошъл със създаденото през 1948 г. държавно предприятие "Българска роза", което успява да върне славата на българското розово масло. През 90-те години на миналия век цената му стигала до 6000 долара за кг на външния пазар.


Стартира прием на заявления за издаване на разрешения за засаждане на

Стартира прием на заявления за издаване на разрешения за засаждане на ...

......... подпомага по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 години.По данни на Министерство на земеделието през миналата година площите с лозови насаждения у нас са били 63 952 ха. Произведеното грозде е с 5% по-малко спрямо предходната година. Около 3% от площите в стопанствата с млади, невстъпили в плододаване лозя.


Недекларираният труд е сред основните проблеми в земеделието. Мерки за

Недекларираният труд е сред основните проблеми в земеделието. Мерки за ...

......... средства.Сред официалните гости ще бъде генералният секретар на Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни и туризъм /EFFAT/ Арнд Спан. Поканени са народни представители, евродепутати, експерти от Главна инспекция по труда и Национална агенция за приходите, неправителствени организации, експерти и синдикалисти от Италия, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Македония и Сърбия.


При отглеждането на домати има някои тънкости, които не са

При отглеждането на домати има някои тънкости, които не са ...

......... забавя образуването на завръзи. Когато те са налице, торенето ще е само от полза. И още един съвет: Към водата за поливане може да се добавят по 3-4 капки йод на кофа с вода. Ако всяка седмица поливате веднъж с такава вода, доматите ще станат по-големи и ще узреят по-скоро.


През май започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести по

През май започва борбата срещу икономически най-важните гъбни болести по ...

......... листата, като предизвикват некроза на тъканта. Маната поврежда по-късно и ресите, и оформилите се зърна. В междуредията на лозя, засадени на наклонени терени, се правят прекъснати бразди за предпазване от ерозия и събиране на отточните води. В началото на месеца се подхранва с азотни торове при приблизителна норма 8-10 кг/дка активно вещество.


Лидер в безплодието в оранжериите заслужено е краставицата. Ето защо за

Лидер в безплодието в оранжериите заслужено е краставицата. Ето защо за ...

......... явление, то при пипера се среща много често. Той или няма достатъчно влага в почвата, или му е много топло, или пък другата  крайност - да е хладно. За пипера е полезно да се подхранва с фосфорно-калиеви торове за укрепване на пъпките. Особено полезни са калиевият монофосфат или поръсване с пепел около стеблото.


Медната тел е чудесно средство в борбата срещу вредителите в

Медната тел е чудесно средство в борбата срещу вредителите в ...

......... Скоро след това тя ще зарасне, а  металът ще храни дървото с полезни микроелементи.Пригответе медната тел  и за работа в лозята. Предимството е, че тя не се къса с времето като въже и не ръждясва като желязната жица. В допълнение - с течение на времето гроздето се подхранва с микроелементи.


Май ще започне със слънчево и топло време. Към четвъртък

Май ще започне със слънчево и топло време. Към четвъртък ...

......... възможността за валежи ще се запази най-вече в следобедните часове.Месец май е кръстен или на древноримската богиня Мая, или на древноримската богиня на плодородието Бона Деа, чийто празник е бил през май. Старото славянско име на този месец е тревен месец, през който пониква тревата. Прабългарите наричали този месец Вечем.


Сеитбата на пролетниците закъснява спрямо миналата година в цялата страна,

Сеитбата на пролетниците закъснява спрямо миналата година в цялата страна, ...

......... ниво. За съжаление, от пролетните култури за втора поредна година изключение прави слънчогледът. Цените са от порядъка на 500-600 лв./т, при положение че цената е била 900-1000 лв., а нормално е да е около 800 лв./т. Себестойността на 1 декар слънчоглед е 150-170 лв. в зависимост от интензитета на производството.


Ловът на гургулица най-вероятно ще бъде напълно забранен. Това бе

Ловът на гургулица най-вероятно ще бъде напълно забранен. Това бе ...

......... страна.В момента отстрела на гургулици е позволен само в няколко европейски държави - България, Австрия, Гърция, Италия, Испания, Кипър, Малта, Португалия, Румъния и Франция. Поради това у нас пристигат доста ловци, за да упражняват хобито си. В последните години популацията на гургулицата намалява драстично в резултат на неправилните земеделски практики.


Над 100 милиона лева са приходите от онлайн реклама за

Над 100 милиона лева са приходите от онлайн реклама за ...

......... данни най-голям дял от общите нетни приходи за интернет реклама продължава да държи дисплей рекламата с 34%. От нея мобилната реклама отбелязва увеличение с 38% за 2017 година, достигайки до 4.3 милиона лева нетни приходи. При видео рекламата не се наблюдава промяна, като тя запазва нивата си от 2016 година.


Пролетта е най-подходящото време за пресаждане на саксийните цветя. Младите

Пролетта е най-подходящото време за пресаждане на саксийните цветя. Младите ...

......... се покриват с новата почва.   Амарилисът се пресажда ежегодно, но през есента.   Сансевиерата се пресажда само в краен случай – ако вече не се побира в саксията. Вризеа, кротон, камелия, непентес, солангинела, хемедореа също само при необходимост. Ехмеа, кордилине, калатеа пресаждаме веднъж на 2 години.   Източник 24chasa.bg


От 27-ми до 29-ти април в Сливен, до с. Мечкарево,

От 27-ми до 29-ти април в Сливен, до с. Мечкарево, ...

......... биволи от породата „Българска мурра“. Коневъдството и кучевъдството ще участват съответно с 2 и 1 развъдни организации.   Традиционнно ще бъдат представени и с демонстрационна програма Българското овчарско куче и Българско лудогорско гонче. По време на изложението се предвижда провеждане на търг за разплодни юници, коне, женски агнета и кочлета.


  Растенията са основна част от живота на Земята. От

  Растенията са основна част от живота на Земята. От ...

......... прекаториус могат да предизвикат тежко отравяне и смърт.СамакиткаСамакитката е едно от най-отровните растения в Европа. В България се срещат три разновидности на това растение, които растат предимно в планинските райони. В самакитката се съдържа концентрирано съдържание на алкалоида акоитин, чието поглъщане води до гадене, повръщане и дори до фатална аритмия. 


Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ организира за трета

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ организира за трета ...

......... например се отпускат до 25 хил. евро на кандидатите, а по мярка „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ - до 15 хил. евро. Всички заинтересувани от финансиране и наемане на земеделска земя могат да получат безплатни консултации и съвети във всеки един от офисите на „Агрион“, казаха от дружеството.


През изминалия период агрометеорологичните условия в района се определяха от

През изминалия период агрометеорологичните условия в района се определяха от ...

......... наблюдава край на цъфтеж и формиране на завръзи, при лозята 3-5-и лист и формиране на реса. Растителнозащитните пръскания следва да са насочени към основните за този период и фенологично развитие болести и неприятели като: струпясване, ранно кафяво гниене, сачмянка по костилковите, екскориоза по лозата, хоботници, бълхи, оси, анарзия и др.


Корите на бананите са ценен източник на калий. Затова вместо

Корите на бананите са ценен източник на калий. Затова вместо ...

......... обем от 0.5 литра са необходими 50 мл бананов чай, на литровата - 100-150 мл, а на  обем 5 л - половин литър. Бaнaнoвитe кopи ca отлично средство и зa кoнтpoл нa лиcтни въшкa. Hapeжeтe нa мaлки пapчeнцa няколко обелки и ги зapoвeтe oкoлo зaceгнaтитe pacтeния. След ден-два въшкитe ще изчeзнaт.


Тиери Хейнс е директор на единствения в света пътуващ конкурс

Тиери Хейнс е директор на единствения в света пътуващ конкурс ...

......... от мострите, защото това не би имало никакъв смисъл за потребителите и за производителите. Бихме искали тази година повече производители на ракия от България да участват активно и да регистрират своите най-добри продукти. И ако това стане, е възможно да се очаква повече от един медал за различните видове ракия.


В периода 2018-2020 г. по програмата „Хоризонт 2020“ ще бъдат

В периода 2018-2020 г. по програмата „Хоризонт 2020“ ще бъдат ...

......... Digital Agriculture"). Той се проведе в София като част от календара от събития по време на Българското председателство. Важна предпоставка за постигане на успешна цифрова трансформация в агросектора е изграждането на инфраструктура за широколентов интернет в селските райони. Това ще подпомогне развитието на  т. нар. „дигитални иновационни хъбове“ в областта на земеделието.


Градушкарите са накрак от днес. Пет радарни станции ще правят

Градушкарите са накрак от днес. Пет радарни станции ще правят ...

......... се покрива е 17 000 кв. км - една трета от територията на страната.Във финансирането на градозащитната система е заложено да се включат държавата, застрахователните компании и фермерите. За момента е определена ставка от 50 ст./дка за земеделски стопанства, но тази сума вероятно ще нарасне, ако застрахователите откажат да се включат.


Възрастните фермери предават с неохота бизнеса на по-младите. Трудният достъп

Възрастните фермери предават с неохота бизнеса на по-младите. Трудният достъп ...

......... националния конкурс за млад фермер 2018 г. Това е софиянецът Виктор Асенов. Проектът му за иновативна оранжерия с блокчейн технология събра най-много точки и съответно взе първото място. Виктор ще представи България на 5-ия Европейски конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се бори за титлата Европейски млад фермер.


С идването на пролетта започва и сеитбата на различните земеделски

С идването на пролетта започва и сеитбата на различните земеделски ...

......... на агрономите на „Евро Ферт“ АД. Компанията ще вземе участие и в Международното специализирано селскостопанско изложение „БАТА АГРО“, което ще се проведе от 15 до 18 май 2018 г. на територията на бившето летище в град Стара Загора. Щандът, на който може да разгледате продуктите на „Евро Ферт“, е W41.


Във Фейсбук страницата

Във Фейсбук страницата "Стоте градинари, лозари и овощари" любители си ...

......... широколистни плевели, внесен след сеитба преди поникване. Картофи и домати - Дуал голд - 120-150 мл/дка срещу едногодишни житни и широколистни плевели, внесен след сеитба преди поникване или преди разсаждане (при домати от разсад). Зенкор 70 ВП - 70 г/дка преди разсаждане на доматите или след сеитба преди поникване на картофите.


Виктор Асенов е тазгодишният победител в Националния конкурс за млади

Виктор Асенов е тазгодишният победител в Националния конкурс за млади ...

......... евродепутат Владимир Уручев, с партньорството на Аграрния университет, Министерство на земеделието, Националната служба за съвети в земеделието и Асоциацията на земеделските производители в България. Специален гост бе Ян Маес - председател на европейската асоциация на младите фермери /CEJA/.  Подробности от форума в Агро приложението на вестник "Марица" на 24 април


Най-достойният наш млад фермер, който ще се бори за европейска

Най-достойният наш млад фермер, който ще се бори за европейска ...

......... земя и кредит, проблеми при наследяване, финансиране по линия на ОСП и инвестиционна подкрепа,  иновации и нови технологии в земеделието, предприемачество и бизнес развитие, изграждане на умения, трансфер на знания и достъп съветнически услуги, както и ограничаване на миграцията към градските зони и подобряване качеството на живот в селските райони.


През изминалия период средната температура на въздуха доближи 16°С, а

През изминалия период средната температура на въздуха доближи 16°С, а ...

......... етапи от развитието на слънчогледа. Ще продължи подготовката на площите за сеитба на пролетни култури. Житните посеви и рапицата интензивно ще използват продуктивната влажност. При провеждане на растителнозащитните пръскания във фаза цъфтеж следва да се спазват всички изисквания за предпазване на пчелните семейства. За справки и специализирани прогнози:http://plovdiv.meteo.bg 032/632-422, НИМХ-Пловдив


С началото на пролетта идват и атаките от къртици в

С началото на пролетта идват и атаките от къртици в ...

......... забележи капана и ще попадне в него. След това повече няма как излезе. За по-голям ефект може да инсталирате няколко буркана на различни места. В процеса на „ловуване“ не забравяйте да проверявате периодично капаните, ако искате да опазите животното живо. Запомнете, че без вода и храна къртиците умират изключително бързо.


Двете основни болести по ореха са бактериоза и антракноза. Повечето

Двете основни болести по ореха са бактериоза и антракноза. Повечето ...

......... на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и формиране на листата с 1% бордолезов разтвор или друг меден фунгицид, като Шампион, Купроцин, Фунгуран и др. Вегетационните пръскания са ефикасни и срещу антракнозата, особено във влажни години и при първи признаци на заболяванията.


По подмярката за неземеделски дейности от Програмата за развитие на

По подмярката за неземеделски дейности от Програмата за развитие на ...

......... тяхната тежест, общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата за всяко направление, условията за допустимост на кандидатите, допустимите дейности и инвестиции, списък на необходимите документи при етапа на кандидатстване, крайният срок за кандидатстване, както и процедурата за уведомяване на одобрените/неодобрени кандидати и за сключване на административни договори за подпомагане.


По данни на Министерство на земеделието през 2017 г. площите

По данни на Министерство на земеделието през 2017 г. площите ...

......... внасяме основно от Гърция, Испания, Италия и Румъния.Подпомагането в сектора е по следните направления: Схема за единно плащане на площ: 198 лв./ха, преразпределително плащане -147.31 лв./ха, зелени директни плащания - 124.00 лв./ха. По схемата за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван при първичното селскостопанско производство, се плаща по 40 стотинки.


Съдбата на неоникотиноидите в ЕС се решава до 27 април. Европейската

Съдбата на неоникотиноидите в ЕС се решава до 27 април. Европейската ...

......... посочените неоникотиноиди ще бъде ограничено единствено до подготовката на семена за посев на цвекло и картофи. Междувременно приложението на химикалите в значителна степен беше спряно при обработката на царевица, рапица и есенни зърнени култури. Становището на ЕК е, че използването на трите неоникотиноида трябва да бъде забранено спрямо всички видове растения.


Оризът да бъде изваден от списъка на културите с общо

Оризът да бъде изваден от списъка на културите с общо ...

......... проблем не само за оризопроизводителите, но и за останалите фермери, допълни г-н Видолов. Министър Румен Порожанов каза, че очаква в писмен вид исканията на оризопроизводителите. Относно претенциите им за увеличаването на субсидиите веднага отговори, че в рамките на този програмен период 2014-2020 г. това не е възможно да се изпълни.


Спанакът е най-лесната за отглеждане в стайни условия култура. За целта

Спанакът е най-лесната за отглеждане в стайни условия култура. За целта ...

......... с компостирал узрял тор. Добра идея е да поставите мулч, дори и да отглеждате в саксии. Това ще помогне да се запази влагата на почвата. Ако отглеждате в градина, дръжте растението под око за листни въшки, голи охлюви. Спанакът е готов за реколтиране от 37 до 50 дни след покълване.


Земеделските министри от ЕС ще посетят емблематични стопанства в Пловдивско

Земеделските министри от ЕС ще посетят емблематични стопанства в Пловдивско ...

......... бедствия. Парите ще се събират в общ фонд, където вноски ще правят също държавният бюджет и някои застрахователни дружества. Целта е годишно да се събират 30-31 млн. лв. ресурс за защита на земеделието от природните стихии. Подробности от визитата на министър Румен Порожанов в Съединение в агро приложението на 17 април.


Измамници се представят за юридически лица от лозаро-винарския сектор и

Измамници се представят за юридически лица от лозаро-винарския сектор и ...

......... актуализация на данните в регистъра.При съмнения относно легитимността на лица, представящи се за представители на неизвестна ви институция в лозаро-винарския сектор, е препоръчително да се осъществи контакт с ИАЛВ в качеството  на единствен контролен орган в сектора, за да бъде проверена предоставената ви информация, пише в писмо инж. Красимир Коев.


Държавен фонд

Държавен фонд "Земеделие" отпусна 4 млн. лева държавна помощ по схемата ...

......... до 94,85 лв./ха.На подпомагане подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100 % пропаднали площи от посочените култури в резултат на неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2017 г. Съгласно схемата на помощта, земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50 % от допустимия размер за подпомагане, напомнят от фонда.


Не изхвърляйте картонените кори от яйца. В тях лесно може

Не изхвърляйте картонените кори от яйца. В тях лесно може ...

......... земята или сандъка, в който ще го сложите, направете по-голяма дупка, за да има място да се разположат корените на растението. Важно е да се отреже или скъса леко дъното на картоненото гнездо, което се полага директно в почвата, без да се вади растението. Това става най-лесно, като намокрите картона.


  Земеделска наука, образование и бизнес ще си подадат ръка

  Земеделска наука, образование и бизнес ще си подадат ръка ...

......... българският участник, който ще представи страната ни на международен форум на младите фермери в Брюксел. От 13 до 15 юни в АУ ще се проведе форумът „Европа 20-30“. Това е единствената изнесена проява в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи ректорът на вуза проф. д-р Христина Янчева.


В момента се отпускат пари за отглеждането на 5 породи коне, сред които и каракачанските. Субсидии се дават за около  5000

В момента се отпускат пари за отглеждането на 5 породи коне, сред които и каракачанските. Субсидии се дават за около  5000 ...

......... върху товарни седла от гората до селищата. Те са невероятно силни и издръжливи, използват се и за езда. Характерен за тях е буйният темперамент, голяма работоспособност и привързаността към стопанина. Честа практика е конете да не се подковават.От 2009 г. лиценз за селекционна работа с породата притежава Асоциация за редки местни-автохтонни породи в България


Заболяването „Сечене по разсада“ засяга всички зеленчукови разсади, както и

Заболяването „Сечене по разсада“ засяга всички зеленчукови разсади, както и ...

......... в доза 300 мл/продукт в 10-20 л вода за 1 м3 почва/субстрат. Другият вариант е чрез поливане по време засяване/засаждане или след това, като дозата е 10 мл/продукт в 3-5 л вода за 1 квадратен метър. При поливане са прилага до 2 пъти в сезон, в интервал през 14-21 дни.


България е на 13-о място в Европа по брой на

България е на 13-о място в Европа по брой на ...

......... Българския тежковозен кон - 2778 броя.  В страната освен нашите български породи Дунавски кон, Източнобългарски кон, Плевенски кон, се отглеждат и коне от чистокръвните породи Чистокръвна английска и Арабска порода. От интродуцираните породи у нас се отглеждат Хановерска, Вестфалска, Зенгерш, Холщайнер, BWP. Развъждат се коне и от породите Хафлингер, Арабска Шагия.


Българската агенция за безопасността на храните стартира масови проверки на

Българската агенция за безопасността на храните стартира масови проверки на ...

......... едната от които е пуснала кепенци. В действащата се обработват животни, чието месо се използва за направата на колбаси. Двете големи месопреработвателни фирми в региона, които произвеждат деликатеси с месо имат собствени бази за угояване и разфасоване на животните. При дефицит на конско, то се внася замразено най-често от Румъния.


Вносни и скъпи плодове масово ще ни залеят това лято.

Вносни и скъпи плодове масово ще ни залеят това лято. ...

......... се признавали, ако са след 25 април, а тогава рядко има слани. При пострадала продукция от буря или градушка застрахователите казвали да се реализира продукцията във вида, в който я виждат. Тази некоректност доведе до обратния ефект, а именно - нашият земеделски производител не иска да застрахова продукцията си, допълни Николов.


Измръзналите пъпки на овощните лесно могат да се диагностицират. Те не

Измръзналите пъпки на овощните лесно могат да се диагностицират. Те не ...

......... от 3-5 дървета за всеки сорт.При ябълката и крушата обект на наблюдение трябва да бъдат късите плодни клонки, а при костилковите - букетните и едногодишните дълги, цветни, смесени плодни клонки. За целта се правят напречни прорези на  пъпките с остър нож.Централната част на повредените пъпки придобива тъмнокафяво оцветяване. При костилковите видове, особено при черешата и сливата, често повредите могат да бъдат доста различни - т.е. едни цветове може да измръзнат, а други не.Анализират се и корените, като се разкопава на дълбочина 50-60 см. Отбират се корени с различна дебелина, на които се правят прорези.


Макар отдавна да е известно, че алкохолните напитки увеличават количеството

Макар отдавна да е известно, че алкохолните напитки увеличават количеството ...

......... които употребявали агавини, произвеждали хормон, наречен GLP-1. Той е известен с това, че ни прави сити по-дълго време. Освен това провокира производството на инсулин. Това кара учените да мислят, че агавините могат да бъдат от полза за хората с диабет или тези, които се борят с излишни килограми. Източник zdrave.to


 Преминаването от зимно към лятно часово време се отразява неблагоприятно

 Преминаването от зимно към лятно часово време се отразява неблагоприятно ...

......... минути по-малко сън, което подлага тялото на сериозен стрес и може да повиши риска и от инсулт. Според проучване на специалисти от университета на Турку, Финландия, опасността от мозъчен удар е с осем процента по-висока след смяна на времето, а за хората над 65 години - с над 20 процента.