Село Девесилово е на около 80 километра от областния град

...
 Село Девесилово е на около 80 километра от областния град
Коментари Харесай

Какво ми разказаха в родопското село Девесилово

 Село Девесилово е на към 80 километра от регионалния град Кърджали и единствено на 2 километра от границата с Гърция. Пътят до там е с остри завои, а на крайпътна табела някой е признал любовта си, изписвайки с едри букви „ Стефи, обичам те! “.  По пътя към Девесилово
По пътя към Девесилово

Къщите са накацали по облите скатове на Родопите, учебното заведение и детската градина от дълго време са запустели, а по стръмните улички не се мярка никой. Единственият магазин отваря чак по здрач. Там човек може да си купи самун, брашно, олио, торове, багра, електрически крушки. „ Всичко сами си произвеждаме. Цял живот. Гледаме крави, овошки, зеленчуци, вършим си домашно масло. И тютюневи ниви обработваме ", споделя библиотекарката и някогашна учителка Галина Шенкова. Разяснителната акция за българското европредседателство е достигнала и до това село. „ През тези шест месеца желаеме да се случват единствено хубави събития, че годината стартира неприятно. Но ние тук нямаме паники, не живеем в боязън. Граничните служители на реда се грижат за сигурността ни, в региона няма престъпност “, споделя Галина Шенкова. Тъжно ѝ е единствено, че младежите ги няма - множеството са отпътували още преди години в чужбина.

Качамак за европейците

„ Вече съм на възраст и си бленувам да нагостя някой европейски водач. Да ми дойдат и Юнкер, и Доналд Туск, и Ангела Меркел. Качамак ще им подготвя, родопски чеп ще им разточа с домашна извара и масълце, с яйца от същински кокошки. И петел ще им заколя “, изрежда 59-годишната жена. Другата ѝ фантазия е селото да се оживи, младежите да се върнат от градовете и от чужбина, тъй като „ тук е смисълът на живота - при корените “, споделя Галина Шенкова. Готова е да посрещне и въвеждането на еврото: „ Щом умните момчета от държавното управление споделят, че тогава ще бъде по-добре, значи е по този начин ", уверена е дамата.
 Лиляна Станоева
Лиляна Станоева

В една от стаите в кметството е пристигнала фелдшерката Лиляна Станоева от Крумовград. В момента съветва две възрастни дами, донесла им е медикаменти. От 20 години насам Станоева обгрижва пациентите в селото. „ Теренът е доста сложен, през зимата селата са откъснати от света. Работим по този начин, както и преди 10 години, когато влязохме в Европейски Съюз. Сега е даже още по-трудно, тъй като тук останаха единствено старците “, споделя Станоева. И прибавя, че в случай че някой западноевропейски водач пристигна в региона, безспорно ще се застъпи за дейности, които да трансформират това състояние. „ Искам да дойдат, с цел да ни чуят ", упорства Станоева.

Осем деца радват цялото село

В Девесилово са регистрирани общо 270 души, само че сега надали има стотина. Повечето от тях са възрастни хора. „ Ако тук има някакъв индустриален завод или фабрика, младите няма да бягат, с цел да търсят прехранване другаде. Спасението е в вложителите, само че те ще дойдат единствено в случай че пътищата бъдат ремонтирани. Сигурно сте видели свлачищата, които ги изяждат “, споделя 33-годишната кметица Радостина Хандева.
 Радостина Хандева
Радостина Хандева

Някога в локалното учебно заведение идвали деца от прилежащите села. Днес цяло Девесилово се радва на едно двегодишно момиченце и на седемте деца, които всеки ден пътуват до учебното заведение в прилежащото село Аврен. Радостина Хандева не може да си спомни по кое време за финален път е имало женитба в селото. Няма и механа за „ селския парламент “, където мъжете „ да бистрят политиката ". Но пък има интернет. И дейна женска група за достоверен фолклор.

„ Хубавото на Европа е, че дава късмет на българите да работят, а и да попиват от непознатата просвета и нрав. А еврото ще вдигне стандарта на живот и заплатите. Надяваме се, че и пенсиите няма да са като сегашните ", споделя Радостина Хандева. На друго мнение е Мердие Юмер. Срещам я на пазара за плодове и зеленчуци в Кърджали, където щандовете са отрупани със стока, само че „ към този момент цялостен месец все по-малко хора идват да пазарят ", споделя ми продавачката. Мердие Юмер се опасява от възможното въвеждане на еврото - тъй като след  37 години стаж като учителка пенсията ѝ ще се окаже едвам 150 евро, а и не се знае какво ще стане с цените на земеделските артикули. „ Ако сменим единствено паричния знак, само че цифрата в цената си остане същата, нас просто няма да ни има тук, тъй като хората ще обеднеят фрапантно ", размишлява дамата. И прибавя: „ Не е хубаво, че с тирове се доставя от чужбина всичко, което ние продаваме. Българските производители не получават задоволително дотации и на процедура са обречени ".
 Мердие Юмер
Мердие Юмер

" Обожавам Бойко Борисов "

Мердие Юмер се ядосва, че наемите за щандовете са прекомерно високи. Още повече, че няма кой да купува, изяснява дамата. Тя има мнение и за огромната политика: „ Обожавам Бойко Борисов, отношението му към страните на Балканите и към Турция е доста вярно, една неприятна дума не е споделил. Много ми харесва, че приказва с другарски звук на всички. Безпокоят ме единствено националистите, само че той и тях ще опитоми “, споделя Мердие Юмер. Жената е уверена, че българското европредседателство ще наложи положителния звук сред обособените страни - „ по този начин, както го прави нашият министър председател ".

Търговецът на мед Ексер Хамид има по-различен взор върху нещата: „ Няма никаква смяна в България, потъваме, от Европа виждаме единствено плодове и зеленчуци. Тук ще има Европа, когато се отворят фабрики и младите имат късмет за реализация. И няма значение дали ще се разплащаме с евро или с левове ", споделя мъжът. Но и той таи вяра: „ Няма метод да не се случат позитивни неща, щом в този момент европейските водачи идват в България и цяла Европа гледа към нея ".

*****

Припомняме Ви и този филм за живота в едно малко родопско село:
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР