​Премиерът Бойко Борисов обяви, че септември ще оцени всеки от

...
​Премиерът Бойко Борисов обяви, че септември ще оцени всеки от
Коментари Харесай

Борисов ще оценява министрите си според работата за е-управлението

​Премиерът Бойко Борисов разгласи, че септември ще оцени всеки от министрите си съгласно свършеното от него за въвеждането на електронното ръководство, защото това е тяхна персонална отговорност месец, а не на нископоставените служители, поставени да реорганизират активността на държавната администрация по този начин, че наесен да няма към този момент изпращане и изваждане на документи на хартия, а всичко да става по електронен път.

Темата, за която министър-председателят подсети на предишното съвещание на държавното управление и сръчка членовете на кабинета си, още веднъж е била коментирана в сряда, излиза наяве от оповестена стенограма.

Вицепремиерът Томислав Дончев първи показва в отговор на голям брой въпроси кой тъкмо е виновен за въвеждането на електронния продан на документи от ноември 2018 сред администрациите, че " с цел да има триумф амбициозната стратегия, която следваме, би трябвало да сте виновни персонално вие или човек на доста висока позиция ". " Практиката демонстрира, че в всеобщия случай за виновни лица за метаморфоза на процесите или на електронизация на услугите са посочени нископоставени чиновници от общата администрация, които нямат безусловно никакъв резултат ", споделя още той, само че е пресечен от Борисов.

" Лично министрите отговаряте. Никакви заместници, никакви други хора. Ако нещо хубаво създадем в този мандат да остане, това е електронното ръководство. Всички партии от обединението го имат в стратегиите си. Това е най-сериозната тематика за битка с корупцията, то оптимално ще облекчи бизнеса и хората и да пращаш някой различен, който да би трябвало да те чака да му кажеш какво да направи… Лично! Всеки да го постави в календара си и ден по ден да следи до каква степен е придвижено. Имайте поради, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като пристигна септември, някой ще ни е не запомнил. Това е нещо доста значимо и в случай че има някой срещу, да каже: „ Против съм, смятам, че това е харчене на запас, време и т. н. ". Щом сме го приели, би трябвало да го докараме до край ", декларира министър председателят.

Дончев добавя, че практиката от тези няколко месеца демонстрира, че нито един развой не може да бъде доведен до дъно без политически напън, " в най-хубавия смисъл на думата ".

" Няма алтернатива административната промяна да се движи от самите администрации, те просто нямат интерес в тази посока. Суровата реалност е, че все още единствено за стеснен кръг ведомства може да се каже, че са основали нужната организация за въвеждане на електронно ръководство ", споделя вицепремиерът и показва като такива Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Агенцията по вписванията. Той осведоми, че от половин година няма титуляри на ІТ отделите в здравното, общественото и просветителното министерства.

Финансовият министър Владислав Горанов дава концепция в " Информационно обслужване " да се сътвори звено за споделени услуги на централната администрация на изпълнителната власт.

" Какво имам поради? Ананиев няма да си откри елементарно ІТ експерт за Министерството на здравеопазването или и да си откри някой, той няма да е на това равнище, което да разреши да бъде мотор на тези процеси. Спокойно може да има едно мобилно звено в " Информационно обслужване ", на което да му се заплаща по съответния метод, което мобилно звено, първо, да прави одити на съответните ведомствени системи, и второ – да им обезпечава обслужване: да върви да побутне сървъра, както се споделя, да върви да конфигурира нещо, да направи нещо, да постави системи и всичко ", изяснява Владислав Горанов.

Според него, в случай че промяната се прави на парче в 120 администрации, мъчно ще се откри личен състав, а предлаганото от него звено можело по поръчка да обикаля администрациите и да работи.

Дончев се съгласява с концепцията, само че припомня, че единствено преди месеци измежду министерствата били търсени доброволци за включване в пилотната фаза на плана за централизиране от счетоводно обслужване през ТРЗ услуги, през юридическа помощ до ІТ обслужване. Досега обаче се били присъединили единствено от здравното министерство и от организацията по храните. Затова, съгласно него, сходен метод въобще не би трябвало да се базира на доброволното предпочитание на една или на друга институция.

Външният министър Екатерина Захариева разяснява, че в нейното ведомство нещата с електронното ръководство се раздвижили откакто с социална поръчка били наети по положителни IT експерти. " Няма експерти, които да дойдат за тези пари да работят. И да дойдат или са незадоволително квалифицирани, или са с друга цел там, най-малко при мен. Всъщност, направихме си поръчка, плащаме си за осведомителни услуги, нещата започнаха да се раздвижват и то осезаемо ", споделя тя.

Накрая Борисов обобщава, че електронното ръководство е едно от най-важните неща, които може да предложим в България на обществото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР