Швейцарските връзки с Европейския съюз (ЕС), нейният най-голям търговски партньор,

...
 Швейцарските връзки с Европейския съюз (ЕС), нейният най-голям търговски партньор,
Коментари Харесай

Крайният срок за споразумението между Швейцария и ЕС се задава

 Швейцарските връзки с Европейския съюз (ЕС), нейният максимален търговски сътрудник, са подложени на тест тази седмица, когато Брюксел взема решение дали двете страни са постигнали задоволителен прогрес по план, наказателните ограничения по който стартират в края на юни, предава Ройтерс.
След като договарянията, траяли повече от четири години, доведоха до проект за план през ноември, този месец швейцарското държавно управление утвърди съглашението, само че съобщи, че се нуждае от уточнения в три области - отбрана на швейцарските заплати, регулирането на държавната помощ и въпроси за правата на индивида, преди да подпише.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чийто мандат изтича на 31 октомври, отговори, че той е квалифициран да почисти всички въпроси, само че желае това да се случи до вторник, когато комисията преглежда връзките с Швейцария.

Основният лост на Европейска комисия е признаването на швейцарските фондови тържища за еквивалентни на тържищата в Европейския съюз (ЕС), което им разрешава достъп до единния пазар на блока и което изтича в края на юни.

Намирането на метод за адресиране на швейцарските терзания във връзка с държавната помощ и правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи в Швейцария (но без да се възобновява планът за съглашение за предоговаряне), не наподобява непреодолима задача, настояват осведомени със случая.

Преодоляването на швейцарските ограничения за отбрана на най-високите заплати в Европа - съществена част от разногласието от десетилетия, наподобява по-трудна задача.

“Правителството може да приказва с Брюксел през идващите седмици и да разиска контракта, само че сега няма база за намирането на съответно решение или за сключването на съглашение ”, разяснява Пиер-Ив Маяр, началник на Швейцарската федерация на профсъюзите SGB. Пред вестник SonntagsZeitung той разгласи, че евентуално решение може да бъде взето чак през есента.

Ситуацията се усложнява и от швейцарските парламентарни избори на 20 октомври.
  По публикацията работи: Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР