Съгласно последните изменения и допълнения на Закона за собствеността и

...
 Съгласно последните изменения и допълнения на Закона за собствеността и
Коментари Харесай

Променят се условията за наем на земеделски земи

 Съгласно последните промени и допълнения на Закона за собствеността и използването на земеделските земи във връзка с условията към контракти за наем на аграрни земи, е значимо притежатели и ползватели да знаят главните параметри за годност на договорите.
От Министерството на земеделието, храните и горите показаха новите условия:

-Договори за наем на аграрни земи могат да се подписват единствено от притежатели на парцелите или техни пълномощници, както и от лица, които имат права върху земеделската земя, включващи в наличието си пълномощие да употребява или да ръководи земята, предоставено от притежател или от упълномощено от него лице.

-Договори за наем със период повече от една година, в случаите на съсобственост могат да се подписват от съсобственици, които имат най-малко 25 на 100 идеални елементи от парцелите, обект на съответния контракт.

-За контракти, които не са подписани от гореизброените правоимащи лица, в период до 31 юли 2018 година следва да се подаде декларация от притежател или съсобственик/съсобственици, притежаващи най-малко 25 на 100 идеални елементи от парцела, или техни пълномощници, които да потвърдят действието на контракта.

-В случаите на съсобственост върху парцелите по контракта, пълномощните следва да са подписани от съсобственик/съсобственици, притежаващи най-малко 25 на 100 идеални елементи от парцела.

-Договори за наем за период по-дълъг от една година се удостоверяват нотариално за подписи и се вписват в съответната работа по вписвания. В хода на нотариалното произвеждане и в службата по вписвания се показват скици на имота/ите, предмет на договорите. Скиците могат да се изискат от нотариуса, от службата по геодезия, картография и кадастър, а за землищата с настояща карта на възобновената благосъстоятелност скиците се издават от общинската работа по земеделие. За землища, в които кадастралната карта се обслужва от общинската работа по земеделие, също могат да се дават скици на парцелите.

-Споразуменията за изменение или преустановяване на договорите за наем над една година се прави в писмена форма, с нотариалното засвидетелствуване на подписите на страните.
Източник:economic.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР