Пролетното заседание на китайския парламент, едно от най-важните събития в

...
 Пролетното заседание на китайския парламент, едно от най-важните събития в
Коментари Харесай

Китай показва мускули и вади сензации

 

Пролетното съвещание на китайския парламент, едно от най-важните събития в Поднебесната империя, без значение че се забави със 78 дни, върви от петък с цялостна мощ в столицата, с цел да покаже на света, че Китай е мощ, с която целия свят би трябвало да продължава да се преценява.

Докато останалите страни страхливо отслабват ограниченията от ковид, натресен от Китай, 122 страни пращат подписка в Световната здравна организация за интернационално следствие по какъв начин е тръгнала пандемията, а американските сенатори утвърдиха възбраната за китайски акции да се търгуват на американските тържища, в Пекин се изсипаха стотици депутати от локалните парламенти, с цел да покажат, че освен Китай е преборил болестта, а се счита още веднъж за локомотив на международната стопанска система, както при рецесията отпреди 10 години.

Сложили маски на лицата си, парламентаристите чакаха с неспокойствие изявлението на премиера Ли Къцян, което трябваше да отговори на въпроса какъв брой бързо страната ще излезе от рецесията и по какъв начин ще отвърне на борбата, недвусмислено показана от Вашингтон.    

Първата сензация на форума пристигна още с изявленията на водещи финансисти. Те регистрираха спад на Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие в размер на 6,8 %, а на промишленото произвеждане – с 8,4 %.  Според China International Capital Corporation обаче за годината Китай ще означи растеж от 2,6%.

По-голямата изненада обаче заяви Ли Къцян като разгласи, че оттук насетне Китай няма да дава данни за развиването на стопанската система си по тримесечия, тъй като били под международен напън и цифрите можели да се поясняват разнопосочно. Така на процедура Китай афишира, че излиза от интернационално признатите статистически правила и резултатите, които афишира ще бъдат поставяни под въпрос. Подобно нещо не се е случвало от десетилетия. Целта е ясна – след година Китай да излезе с нова сензация за рекордни резултатит.

Премиерът към този момент разгласи курс към огромна стабилизация на стопанската система. Докато в света броят на безработните пораства с двуцифрени измерения, Къцян разгласи, че ще бъдат основани девет милиона работни места в градовете, тъй че останалите без работа да не надвишават 6 %. Нещо повече, Китай си слага за цел тази година да победи крайната беднотия в страната, изключително в селата, написа в коментар РИА новости

Властите в страната явно не на смешка одобряват концепцията да са новия локомотив на международната стопанска система, само че по нов метод. След като стана ясно, че износът, изключително за Америка, внезапно спада, Китай гледа към нарастване на вноса, изключително сега, когато цените на петрола и газа са на земята.

Ръст на стопанска система се чака с вкарването в икономикатга на повече пари, само че това носи след себе си заплахата от внезапно нарастване на инфлацията и неустойчив курс на валутата им. Китай разчита на повече финансови вложители след облекчаването на режима за тях от Нова година, както и на поддръжка от азиатските тигри, които може да се възползват от изхвърлянето на китайските акции от Америка. Затова и във финансовите сметки на Китай е записано, че се чака недостиг с Америка в границите на 141 милиорда $, което не е повече от 3,6 % от Брутният вътрешен продукт, банкови преференции, които ще понижат задълженията на бизнеса на 353 милиарда и инфлация в границите на 3,5 %.

Цифрите са красноречиви – Китай желае да покаже на света, че нищо не може да го спре, с цел да бъде първата стопанска система в света. Доколко това са криви сметки, следва да забележим. Тръмп даде да се разбере, че е в положение да ги промени. Но за разлика от тях, занапред ще вади своите сензации.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР