По-голяма роля за България в региона и НАТО и САЩ

...
 По-голяма роля за България в региона и НАТО и САЩ
Коментари Харесай

България става все по-важна за НАТО и САЩ

 По-голяма роля за България в района и НАТО и Съединени американски щати да извърнат повече внимание на Югоизточна Европа (София е един от регионите, които изпитват най-сериозни закани след съветската интервенция в Грузия и анексирането на Крим), предложи генералът от запаса Джоузеф Ралстън, който е на посещаване у нас. Той получи почетното звание „ Доктор хонорис идея “ на Военна академия „ Г.С. Раковски “, връчено му от заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов. Отличието се присъжда на о.р. военачалник Ралстън за неговите заслуги към военната просвета, интернационалната сигурност и непоклатимост в качеството му на зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на Съединени американски щати (1996 – 2000 г.) и на висш главнокомандващ Обединените въръжени сили на НАТО в Европа (2000 – 2003 г.). Като висш главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа през 2003 година той следи приемането на България в НАТО.
След приемането на премията военачалник Ралстън означи, че се усеща доста горделив от нея. Според него Военна академия „ Г. С. Раковски “ е институция, която обезпечава образованието и бъдещето на военните водачи, а „ военното обучение е доста значимо за развиване на бъдещите водачи “.

България ще има по-голяма роля в района, сподели Джоузеф Ралстън. „ От десетилетия Турция е била мощен съдружник на НАТО в интервенциите. Настоящите дейности на президента Ердоган обаче обтягат връзките на Съединени американски щати с Турция. Затова виждам увеличаващото се стратегическо значение на България като член на НАТО и сътрудник със Съединени американски щати. Много ще бъде желано от страната ви в идващите години. Сигурен съм, че България ще се оправи с това предизвикателство “, сподели той.

„ Целта на президента Путин е ясна – намаляване на трансатлантическата връзка сред Съединени американски щати и НАТО “, сподели Ралстън. Затова и не подмина решението страната ни да купи изтребители Ф-16.

„ Като някогашен водач аз съм изключително удовлетворен, че България избра Ф-16 за модернизацията на Военновъздушните си сили. Изборът би дал опция на въоръжените ви сили да опазят българската територия, ще усили оперативността ви със силите на други страни като Словакия, Румъния, Гърция. И доста ще усили груповите благоприятни условия на Алианса да възпират Русия. Модернизацията на всеки член е значима. “

Съединени американски щати остават ангажирани с европейската сигурност и трансатлантическите връзки, сподели още Джоузеф Ралстън. Той напомни, че Съединени американски щати са вложили в Европа 16,5 милиарда $ в допълнение за европейски начинания за прекъсване на съветските дейности. А 5,9 милиарда $ се възнамеряват за 2020 година. Това включва спомагателни въоръжени сили, екипировка, образование, инфраструктура. България е включена, сподели Джоузеф Ралстън.

Той похвали работата на нашите Въоръжени сили, които имат голям принос в общите интервенции на Алианса. Не скри и възхищението си, че се означават 15 години от приемането на България в него.

Припомняме, че с Указ N258 от 11 юли 2002 година на президента на Република България Георги Първанов (2002 – 2012 г.) военачалник Джоузеф Ралстън е награден с медал „ Стара планина “ първа степен с мечове.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР