Конкурентната среда на плащанията в Европа е в период на

...
 Конкурентната среда на плащанията в Европа е в период на
Коментари Харесай

Как изглежда бъдещето пред плащанията в Европа?

 Конкурентната среда на заплащанията в Европа е в интервал на забележителна промяна вследствие на софтуерните и регулаторни промени, в това число и влизането в действие на втората инструкция за платежните услуги, по-известна като PSD2.
До скоро заплащанията се осъществяваха в комерсиалния обект и изборът на платежен инструмент се свеждаше до пари в брой или платежна карта. Трансформацията на пазара на платежни услуги обаче доста понижи бариерите за нахлуване на разнообразни участници и даде на потребителите достъп до нови способи за заплащане. В подтекста на тази смяна постоянно се задава въпроса дали тази нова среда ще се трансформира в платформа за появяването на нов европейски „ първенец “ в заплащанията, който да бъде опция на одобрените играчи.

Нови способи на заплащане

През миналото десетилетие доста компании, предлагащи свои платежни решения, сполучливо навлязоха на пазара на заплащанията. В наши дни множеството консуматори имат достъп до разнообразни способи на заплащане оттатък обичайна платежна карта и парите в брой - цифровите портфейли, мобилните приложения, NFC или QR технологии.

Един от методите за нахлуване на нови играчи на пазара е посредством потреблението на съществуваща огромна потребителска база. Търговци като Amazon сполучливо стъпиха върху потребителската си база, с цел да вкарат нови услуги за цифрови портфейли при онлайн заплащанията. Производители на мобилни телефони като Apple и Samsung вкараха технологии, които направиха допустимо заплащането във физическа среда посредством потреблението на създадените от тях устройства. Други снабдители влязоха на пазара на платежни услуги и без да имат потребителска база. Примери са Paypal и Klarna, които предоставиха улеснения, които се харесаха на потребителите и по този метод индиректно и на търговците.

„ Новите други възможности значат, че в днешно време потребителите и търговците на дребно могат елементарно да минават от един снабдител към различен, разполагайки с няколко метода за заплащане по едно и също време ".

Благодарение на технологиите междубанковата инфраструктура към този момент не е налична единствено за банките. Днес не е належащо да изградиш лична платежна инфраструктура, с цел да предлагаш платежни услуги. Sofort и Trustly бяха измежду първите нови играчи, които се възползваха от съществуващата междубанкова платежна инфраструктура за онлайн преводи. PSD2 в допълнение способства за развиването на тези нови бизнес модели, като сътвори равнопоставеност на пазара на платежни услуги. Всички тези нови играчи са със мощни позиции в онлайн търговията.

Например Paypal се употребява за повече от половината онлайн преводи в Германия. iDEAL има 56% пазарен дял в онлайн търговията в Холандия, а Klarna държи приблизително 10% пазарен дял в онлайн търговията в Северна Европа. Тези трендове не се лимитират единствено до онлайн средата. Все по-голямото разпространяване на смарт телефоните сътвори спомагателни благоприятни условия за разплащане в комерсиалните обекти с помощта на NFC технологията и QR кодовете. Някои търговци интегрираха предлагането на продукта с платежния способ, което разми разликата сред заплащанията в онлайн среда и в обичайния магазин. Например приложението на Uber се употребява по едно и също време за поръчка на кола и за възнаграждение на транспорта.

Промяна на пазарната динамичност при заплащанията

Новите други възможности значат, че в днешно време потребителите и търговците на дребно могат елементарно да минават от един снабдител към различен, разполагайки с няколко метода за заплащане по едно и също време. Eто за какво конкуренцията сред доставчиците на платежни услуги към този момент се свежда до това кой ще е пожеланият способ за заплащане както във физическа, по този начин и в онлайн среда.

Това е от голяма важност за динамичността на пазара, защото съществуването на огромна потребителска база към този момент не е задоволително изискване за пазарен триумф на доставчика на платежната услуга – клиентите имат елементарен достъп до различни способи на заплащане, а търговците имат различни канали да доближат до тези консуматори. В резултат на това  доставчиците на платежни услуги се конкурират за клиенти, като вършат платежния си артикул допустимо най-лесен и комфортен за приложимост. За преводите в магазина това значи предложение на безконтактна или NFC технология, или специфични отстъпки за търговците; за онлайн преводите това значи да се разреши на потребителите да заплащат единствено посредством въвеждане на потребителско име и ключова дума или (скоро) посредством потребление на биометрични технологии.

Дигиталните портфейли в допълнение ускоряват конкуренцията сред обособените играчи, защото комбинират разнообразни способи на заплащане и по едно и също време с това ръководят взаимоотношенията с потребителите като по този метод играят решаваща роля върху избора им на платежен способ. С даването на опция на клиентите да слагат разнообразни платежни способи в един портфейл и да превключват елементарно сред тях, доставчиците на цифрови портфейли усилват конкурентния напън върху обичайните играчи.
ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА  
 

„ Доставчиците на платежни услуги се конкурират за клиенти, като вършат платежния си артикул допустимо най-лесен и комфортен за приложимост “.

Силната конкуренция сред доставчиците на платежни услуги за потребление на един или различен способ на заплащане докара до по-голям избор за потребителите и търговците

Днес потребителите и търговците имат достъп до голям брой способи за заплащане, които оферират друго съответствие цена-качество. Това разрешава обособените платежни способи да оперират един до различен в действително време, което води до мощна конкуренция сред доставчиците на платежни услуги техният способ да бъде предпочетен от потребителите  както във физическа, по този начин и в онлайн среда. Тази конкуренция също е значим мотор за развиването на нововъведенията в региона на заплащанията, защото доставчиците от ден на ден търсят решения, които могат да предложат по-голямо улеснение и сигурност. А съществуването на повече от една опция и отворената инфраструктура значат, че мащабът към този момент не е от толкоз огромно значение.

Следователно един съвет към тези, които търсят нов европейски първенец в региона на заплащанията - недейте.  Въпросът, на който Европа би трябвало да си отговори,  е дали европейският пазар на заплащанията работи дейно, с цел да даде на потребителите и търговците на дребно избор, който не се лимитира единствено до откритите и обичайни участници.  Фактите приказват, че това е налице.

Статията е направена по изследване на Oxera, финансирано от Mastercard.

Рейндър Ван Дийк, Партньор в OXERA Consulting LLP и Джоузеф Бел, Директор в OXERA Consulting LLP
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР