Гръцкото правителство реши да експулсира двама руски дипломати и да

...
 Гръцкото правителство реши да експулсира двама руски дипломати и да
Коментари Харесай

Гърция експулсира двама руски дипломати, други двама нямат право да влизат в страната

 Гръцкото държавно управление реши да експулсира двама съветски дипломати и да забрани влизането в Гърция на още двама, като ги упрекна в интервенция във вътрешните работи и противозаконни дейности против националната сигурност на страната, предава електронното издание " Катимерини ".
Атина упреква съветските дипломати в опити за добиване и разпространение на информация и за подкупване на гръцките държавни чиновници, които обаче са се провалили.

Случаят слага на напред във времето напрежението, което съществува сред Атина и Москва през последните две години заради аргументи, свързани с районната сигурност.

Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина приканва за незабавното експулсиране на двама души, в това число на съветския дипломатически представител Виктор Яковлев.

Същите източници означават, че самодейността следва многобройни координирани старания за разширение на въздействието на Русия в Гърция.

Независимо от последното развиване, същите източници означават, че Гърция продължава в сходство с дългогодишната си политика да желае положителни връзки на съдействие с Русия и да предизвиква другарството сред двата народа, само че прибавят, че това може да се случи единствено в случай че и двете страните почитат взаимно суверенитета си.

Те също по този начин показват деликатната позиция, която Гърция е поела в аферата " Скрипал ", когато не последва други западни страни, които изгониха съветските дипломати. А Москва приветства тази позиция.

Същите източници означават, че макар напъните на гръцкото държавно управление да поддържа връзки с Русия на положително равнище, в последно време разнообразни кръгове, свързани с съветски ползи, се намесват в гръцките вътрешни работи.

Чрез парични хонорари те се пробват да въздействат върху общините, върху църквата и по този начин да получат въздействие в Атон.

Решението за експулсиране е лимитирано до съответни четирима души и не трансформира по-широките положителни планове на Гърция по отношение на Русия.

Запознати с делата прибавят, че всевъзможни " сходни реакции " на Москва ще доведат до по-нататъшно утежняване на връзките. В същото време те показват обстоятелството, че никой член на гръцката дипломатическа и консулска работа в Русия не работил отвън прецизния ред на своята задача.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР