Европейската комисия обеща в понеделник да излезе с препоръчителни мерки

...
 Европейската комисия обеща в понеделник да излезе с препоръчителни мерки
Коментари Харесай

Борисов:Правим 1000 бързи теста на полицаи и шофьори

 

Европейската комисия даде обещание в понеделник да излезе с целесъобразни ограничения за COVID-19 за всички държави-членки, съобщи министър председателят Бойко Борисов. Той направи публично изказване след съвещанието на Европейския съвет поради COVID-19.

Борисов не скри, че диалозите с останалите министър председатели в Общността не са били лесни, като сподели: " Тепърва ще се търси решение за след това от страните, тъй като, когато става въпрос за доста пари мъчно ще се откри решение сред по-богатите страни и юга, централна и източна Европа. Отсега се взе решение да има три оферти, сподели Борисов. Казах им: „ Колеги, извън на нашите здания умират хора и ние би трябвало да отговорим на въпросите “.

" Безспорно всички са съгласни, че взетите ограничения държат по-плавно кривата. Но това е положително за здравето, само че нездравословно за стопанската система ", разяснява Борисов. " Солидарността в Европейски Съюз в този миг е на макс ", акцентира той.  От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия. Той сподели още, че зелените коридори към този момент работят.

" Утре ще дадем още към 800 подготвени дрехи от Габрово, където щабът ще ги разпредели за най-нуждаещите се. 67-68 лв. коства едно облекло за най-малко 50 пъти. Умножете едно облекло по 50 пъти и ще видите разликата от еднократното облекло. На четвъртото пране към този момент ти е без пари. Ще раздадем по две дрехи на най-засегнатите места ", продължи Борисов. И акцентира, че и облеклото, и маските, които произвеждаме, са измежду най-качествени.

По тематиката с бързите проби, министър председателят сподели, че 1 000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - служители на реда, водачи на градски превоз,шофьори на коли за спешна помощ. Тези проби ще бъдат кръвни и ще покажат дали е прекаран вирусът. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за инфектираните. Най-много ще се тестват служители на реда от КПП-та, тъй като те са изложени на вероятно заразяване по през целия ден. По думите му след месец отново ще бъде изработен подобен тест и ще се разбере с какъв брой са се нараснали инфектираните и какъв брой са се излекували, а статистиката ще покаже след какъв брой време ще пристигна пикът на болестта.

Нито една страна в Европа няма нужното количество проби. Поръчали сме един милион теста, само че ще пристигна време да тестваме по 20-30 хиляди души дневно, това ще е в пика  април-май.

Премиерът сподели, че България е договорила покупка на сред 50 и 70 респиратора от Германия.

България се оправя прелестно с мигрантската рецесия. Външният министър на Турция се обади да благодари, че си съблюдаваме отговорностите по контракта, сподели още министър председателят.

" Не виждам смисъл да повеждам диалози с президента, нито от привикване на КСНС. Говорех с него до неделя. Това, което той направи след диалога ни, освен е неприемливо, освен, че никой различен в Европа не го направи, само че този разнобой в подобен миг е невъобразим. Вместо да каже: " Браво " на лекарите или на момчетата на границата... Аз съм горделив със сънародниците си, които имат вяра на щаба. Не го разбирам ", не скри обидата си довечера министър председателят от дейностите на президента. Радвам се, че българите повярваха на щаба, а не на някой, който пускаше шегички на 3 март, нападна задочно президента Румен Радев той.

 Премиерът разгласи още, че на следващия ден ще има тристранка. „ Всеки ще си е в кабинетите и няма да се събираме на едно място. Ако вземем решение, незабавно отиваме на 60 на 40 за заплатите. Парите за лекарите и сестрите, 40-те милиона са отделени. Пенсионерите близо 50 милиона ще получат за великденските празници “, изясни още министър председателят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР