Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил

...
 Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Потребителите трябва да търсят правата си докрай

 Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е отбрана на правата на потребителите в Австрия и Англия. Има две специализации в Съединени американски щати в региона на локалното самоуправление. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията. Бил е четири мандата общински консултант в Хасково и ръководител на Общинския съвет. Сред създателите е на ПК " Екогласност ", а от 2006 година е водач на партията. Депутат в 42-то Народно събрание от Българска социалистическа партия. Георгиев е дълготраен член на националното управление на Федерацията на потребителите в България, а от 2015 година е изпълнителен секретар. Владее говоримо румънски и британски език.
Г-н Георгиев, днес  означаваме международния ден на потребителите. Началото се слага през 1961 година, когато в своя тирада пред сената на Съединени американски щати, президента Джон Кенеди слага въпроса за държавна отбрана на правата на потребителите. Петдесет и осем години по-късно можем ли да кажем, че българските консуматори са задоволително предпазени?



Има какво още да се желае, още повече, че  фундаменталния проблем на българските консуматори е освен бедността, само че и това, че не са задоволително предпазени от националното законодателство, изключително в региона на публичните услуги. Проблем е и така нататък двоен стандарт при питателните артикули и подвеждащата информация, с цел да не кажа подправена информация, която за жалост се сервира на потребителите и от организации, които се водят като потребителски организации.



 Очеваден образец за несъвършенно законодателство е Закона за енергетиката, което дава опция на Топлофикация София да продължават   да  издевателстват  над потребителите на топлинна сила. Колкото и злокобно да звучи, поради сградната апаратура софиянци са задължени да заплащат до гроб, даже при демонтирани радиатори. Ще  бъдем безкомпромисни  към сдружението дотогава, докато  не промени облика си на потребителски Франкенщаин. Казано по различен метод, да се отнасят към своите клиенти като към уважавани европейски консуматори, а некато като към живущи в африкански бандустани.



Заради многочислените жалби  се заангажирахме с актуализация на Закона за енергетика и Наредбата за топлоснабдяване. Радостното е, че срещаме схващане от страна на управлението на МЕ. В околните дни  ще обсъдим съвместно  нашите мотиви  по промените и допълненията на  Наредбата и Закона. Няма по какъв начин да пропусна и Закона за храните, който отлежава съвсем една година след първо четене в Народното събрание поради лобистки ползи на две, три непознати компании, бутилиращи изворна и минерална вода в нашата страна.



С други думи, даваме всичко от себе си за отбрана ползите на българските консуматори. Затова търсим партньорство  с държавни органи, имащи отношение към правата на потребителите. В тази връзка подписахме меморандум за взаимна активност с КЗП и БАБХ и след някой различен ден започваме взаимни инспекции за двоен стандарт в хранителния бранш освен на артикули, импортирани от други страни,  само че инспекции и за вътрешен двоен стандарт. Уверявам ви, че нарушителите ще бъдат обявявани поименно, само че откакто разполагаме с достоверна информация, предоставена от акредитирана лаборатория. А не както в последно време се случва и се всява суматоха сред потребителите за наличие на олово в рибата, за натамицин по сиренето  и саламите, за акриламид във вафлите,, закуските, кафето и какви ли не още хранителни артикули,  без да се показват доказателства от осъществени проучвания на българския пазар. Категорично сме срещу подобен вид информация, която в някои случаи има привкус на поръчкова.



Вие сте представител на  първа и автентична  потребителска организация в страната и в продължение на 29 години безрезервно защитавате  правата на всички български консуматори.



Удовлетворени ли сте от своята активност?



Да се оказва помощ на хората е благородна идея. И няма по какъв начин аз и моите колеги  в централния  офис в София на ул.Веслец, както  и в офисите ни в над 10 регионални центрове да не се усещаме задоволени, когато решаваме проблемите на стотици консуматори.



Удовлетворени сме, тъй като сме спечелили доверието на доста хората и по тази причина настоявам, че няма друга организация, и то освен потребителска, с проведена членска маса от близо 13 хиляди членове. Това е проведена войска и всеки, който се опита да се подиграва с тези хора ще се сблъска челно с нашия яд.



Затова ли водите непримирими и тежки борби с Топлофикация София и КЕВР. До къде стигнахте и не се ли уморихте?



Умора има, само че тя се преодолява с благодарността на хората, изключително непознати. Що се отнася до борбите, такава в действителност има, само че единствено с топлофикационното сдружение. От наша страна е кардинална в името на всички тези, които се жалват в нашия офис.



 Ще  бъдем безкомпромисни дотогава, до момента в който това сдружение не промени облика си на потребителски Франкенщаин. Казано по различен метод, да се отнасят към своите клиенти като към уважавани европейски консуматори, а некато като живущи в африкански бандустани.



Що се отнася до КЕВР мисля, че убедихме управлението, че не сме техни врагове и търсим ползотворно съдействие. Вярно е, че от време на време спорим, само че както се споделя, по този начин се ражда най-правилното решение. Поне по този начин ние разсъждаване.Ще си послужа с образец. За съжаление  през м. ноември м. г.  Върховен административен съд, четвърто поделение, доколкото знам по искане на прокуратурата,  отмени  Правила за премерване на количествата електрическа сила “. Правила,  одобрени от КЕВР и влезнали в действие от  м. 11.2013 година



Правила, регламентиращи активността по констатираните  от ЕРП  нарушавания, определянето на вредата и основанието за налагане на глоба.    Така противозаконните присъединения сега остават без последици и това е причина за увеличение на размерите на неизмерената и надлежно незаплатена електрическа енергия, а от там корист с правата на  правилни консуматори.  Отменените Правила за премерване на количествата електрическа сила основават проблеми и при сформиране на протоколи за инспекция и замяна на електромерите, според условията за механически контрол, както и сформиране на констативни протоколи при открити обири. Уверявам ви, че кражбите са колосални и тежат върху изрядните консуматори. 



В тази връзка няколко дни се срещнахме с ръководството  КЕВР  поискахме  в незабавен порядък държавния регулатор  да утвърди актуализирани   Правила за премерване на количествата електрическа сила. Факт е, че след срещата работна група е показала плана за правиала, а публично разискване ще се организира на 20 този месец.



И най-после, кого бихте поздравили на днешния   Международния ден на потребителите?



На първо място българските консуматори, тъй като ние от ФПБ сме се посветили на идеята за отбрана на техните права. И не на последно място моите колеги  в централния ни офис, сътрудниците в офисите ни във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Радомир, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, Пловдив и Хасково. Няма по какъв начин да пропусна нашите над 60 сътрудници от Видин до Гоце Делчев, които всекидневно вземат участие в инспекции за инспекция потреблението на ел.енергия. Всичките, които изредих, все прелестни хора с които се гордея и им благодаря за всеотдайността с най-сърдечни пожелания.



 

Емил Георгиев


Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР