Да се въведе почасова система на заплащане, каквато се прилага

...
 Да се въведе почасова система на заплащане, каквато се прилага
Коментари Харесай

Архаични закони спъват справедливото заплащане

 Да се вкара почасова система на възнаграждение, каквато се ползва във всички други страни.
Да се отстранен рестриктивните мерки при полагане на ексклузивен труд. Да се даде опция за гъвкаво образуване на възнагражденията, да отпаднат рестриктивните мерки за подписване на срочни контракти. Това са част от настояванията на членовете на Сдружението за съвременна търговия /СМТ/, в което влизат огромните търговски вериги. 

Шефове в Lidl, Kaufland, Billa, T MARKET, Mr. Bricolage и dm, за които работят 16 700 индивида у нас, желаеха по-гъвкаво законодателство за трудовия пазар. Сега, с изключение на с неналичието на фрагменти и намирането на качествени чиновници, работодателите се сблъскват и с остарели регулации, тежка администрация и административни спънки, които спъват работата им. 

Ако се създадат нужните промени, това ще увеличи успеваемостта на стопанската система и ще докара до понижаване на сивия бранш. Резултатът ще е повишение на приходите и  повече доходи в бюджета, демонстрират резултатите от анкета, извършена измежду членовете на СМТ.

Трудовото законодателство би трябвало да сътвори безконфликтни връзки сред шеф и чиновник, само че нашето е остаряло. Сега има разнообразни форми на работа, можеш да се трудиш даже от Бали. При нас обаче съществуват пречки, които пречат на светлия бизнес и облагодетелстват сивия бранш, са на мнение от СМТ. 

Показателен е фактът, че съгласно Евростат,  в България едвам 0,6% от хората работят изключително  - повече от 49 часа седмично, което е напълно нереалистично.  Средно за Европа процентът е 5,5. 
Съгласно член 143, алинея 2 от Кодекса на труда, изключителният труд у нас е позволен единствено по изключение. Това лимитира фирмите и хората, които желаят да работят повече и по този начин да усилят приходите си. Те са принудени да работят изключително нерегламентирано, като губят осигуровките си, а бюджетът е ощетен. Освен това този труд съставлява нелоялна конкуренция по отношение на фирмите, които съблюдават разпоредбите, регистрират и заплащат правилно отработеното от чиновниците си.

В доста компании у нас към този момент е въведено  електронно отчитане на работното време , като по този начин се подсигурява и по-справедливо възнаграждение. В България обаче  няма наредба в законодателството, която да го регламентира , уточни Милена Драгийска-Денчева, основен изпълнителен шеф на Лидл България. По лист всички работят по 8 часа, само че в действителност това не е по този начин. 

Работодателите нямат опция и да наемат хора почасово , което е публикувана процедура в страните от Европейски Съюз и дава опция на хората да съчетават няколко трудови уговорката. В същото време не е загадка, че в България се поставя подобен вид труд. Хиляди хора съчетават няколко работи, като най-често за спомагателните си задължения получават възнаграждение „ на ръка “. Това ощетява служащия, който не може да се употребява от обществените придобивки, ощетен е и бюджетът на страната, който не получава дължимите налози и осигуровки. Ако се направи смяна, ще намалеят и подправените болнични.

Според членовете на СМТ, нужни са промени в Кодекса на труда, които да разрешат на един човек да подписва няколко трудови контракта при ясно дефиниран ангажимент към работодателите. Така хората, които желаят, ще могат да усилят прихода си, а фирмите ще могат да възнамеряват по-добре процесите.

Друг проблем, посочен от Милена Драгийска, е  свързан с  изготвянето и съхранението на работни графици . В момента се ползва по този начин наречената „ Форма 76 “, която работодателите са задължени да употребяват за обмисляне и отчитане на работното време. Затруднението идва от обстоятелството, че тя е много остаряла като формат и идея, само че е единственият документ, който инспекцията по труда приема. Така работодателите се сблъскват с парадокси - да вземем за пример чиновник се обажда сутринта да каже, че е болен и мениджърът би трябвало да откри негов заместител. Но в това време всяка смяна в графика би трябвало да се докара до знанието на всеки чиновник, който да го удостовери със своя автограф. Това е невероятно в компании, където има хиляди наети. 

„ Не единствено показаните тук търговски вериги, само че и веригите от бензиностанции, заведения за хранене и така нататък се сблъскват с казуса, че  инспекциите по труда в другите районни центрове имат изцяло разнообразни тълкувания на една и съща норма.  В дадени градове нямаме никакви регулаторни проблеми,  докато в други ни се постановат имуществени наказания. Това се дължи на обстоятелството, че законодателството не е задоволително категорично или че няма еднократни, само че ясни, указания към районните звена на инспекцията по труда по какъв начин да се поясняват дадени разпореждания ”, съобщи Милена Драгийска-Денчева.

Тя даде за образец, че някои районни инспекции по труда поясняват  понятието „ работна седмица ” като случаен седемдневен интервал (от сряда до четвъртък на другата седмица, например), до момента в който за други инспекции „ работна седмица ” значи интервала от понеделник до неделя. Колкото и дребна да наподобява, тази несъгласуваност измежду регулаторите предизвиква огромни главоболия на работодателите, защото съставянето на графиците, определянето на почивните дни и плануваните на отпуските става доста по-сложно.

Задължителната отмора за хранене  също провокира проблеми, въпреки че е записана с благородна мисъл. Но плануваният наложителен половин час отдих затруднява хората, които са на ненапълно работно време и усилва престоя им на работното място. 

Основанията за преустановяване на самостоятелните трудови контракти  също би трябвало да се премислят. Сега такива са най-малко три закъснения за работа или явяване в нетрезво положение, които не са променяни от времето на соца. Никой шеф не е спечелил дело за освобождение поради липса на качества, тъй като това не може да се потвърди. В законите на други страни съображение за преустановяване на контракта е загуба на доверие и корист с материални средства, само че тези причини липсват при нас. 

Лазар Топчев, HR управител на T Market, описа случай за уволнен чиновник поради машинация с 30 лв., който обаче е бил възобновен на работа от съда, въпреки че е приет за отговорен. Мотивът бил, че за 30 лева не може да има уволняване. В случая обаче става въпрос за кражба на работното място, която може да е рецидив. 

Поставен бе и въпросът за  срочните трудови контракти , които у нас законът позволява единствено по изключение и при извънредно тежка процедура. Но от време на време хората желаят такива контракти, с цел да имат опция да се се заловен на сезонна работа - на морето или в земеделието. Търговците пък биха се справили по-добре при пиковете на извършването на покупки в края на ноември и по Коледа.

Като един от парадоксите в трудовото законодателство у нас Драгийска уточни и изискването  работодателят да обезпечи безвредни условия на труд при надомната работа . Това може да докара до рядкости, че в случай че у дома се нараниш, компанията да е отговорна за това.

Много проблеми има и към дуалното образование.

Работодателите се оплакаха, че за всеки възпитаник би трябвало да се изпишат над 300 листа документи. Че учениците не могат да бъдат наети на работа, в случай че са под 16 година и фирмите би трябвало да измислят какви ли не способи, с цел да не ги не помнят, до момента в който навършат съответната възраст. Като ограничавания от СМТ показват задължението за приемане на позволение за работа от Инспекцията по труда, множеството официални предпоставки и условия за работодателите, с цел да могат да вземат участие в дуално образование, неналичието на регулация на заплатите, отпуските и болничните на учениците и доста други.

Според специалистите на СМТ, стъпка в вярна посока би било и назначението на специалисти в МОН, които да дават отговор единствено за дуалното образование и да дават способена и изчерпателна информация на всяка компания. 

Евелина Великова, шеф образование и развиване в dm, пък описа за  ходенето по тъгите поради въвеждането на нова специалност " дрогерист ", която от десетилетия съществува в страни като Германия и Австрия. Сагата за одобряването у нас на специалността „ съветник козметични, парфюмерийни и биологични артикули и битова химия “ продължава към този момент 2 години. Заявлението за новата специалност е било подадено от dm с поддръжката на две работодателски организации, едната от които е Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.
Дрогеристът е човек, който доста добре познава продуктите за персонална хигиена, парфюмерия, хигиена на дома, грижа за бебето и домашните любимци и може професионално да помогне на клиента при извършването на покупки. „ Тази специалност е базова за сектора, защото дава на хората, които биха работили в магазини като нашите, базови знания по биология, химия, просвета за храненето и ботаника – познания, посредством които клиентите ще бъдат по-добре съветвани ”, изясни Великова.

От Министерството на образованието и науката нямат срещу, само че координацията сред институциите и вътре в тях е доста тромава. От dm са били подготвени да страртират дуална паралелка за тази специалност, само че още веднъж са срещнали пречки. " Искаме да сме сътрудници на МОН, само че е нужна поддръжка от страната. Острови на щастието са тези, в които има положително взаимоотношение сред шеф на учебно заведение и шеф ", уточни Евелина Великова.  

Лазар Топчев сподели, че макар спецификата на работа, която изисква от консултант-продавачите да поддържат връзка с хората, в T Market не изключват и опцията за импорт на фрагменти от Беларус, Украйна и Молдова. В някои вериги има такава процедура. Но огромният проблем е да се намерят качествени хора. " По-лесно е да намериш нуклеарен физик, в сравнение с първокласен транжор ", уточни Топчев.  Според него в случай че работодателите не бъдат подкрепени за подготвянето на качествена работна ръка, те ще бъдат принудени да прибегнат към наемане на чужденци. 

Всички оферти на членовете на СМТ ще бъдат изпратени посредством КРИБ до Министерството на труда и обществената политика, уточни Йордан Матеев, началник на Сдружението. Той се надява те да бъдат прегледани от работна група, в която влизат специалисти от МТСП, синдикалисти и работодателски организации. Той уточни, че СМТ се пробва да помогне и за специалността " дрогерист ". " Бяхме оптимисти, че ще успеем, само че министерството на опазването на здравето блокира решението ", сподели Матеев. Той добави, че мотори за дуалното образование са немската, австрийската и швейцарската камари, като техни представители вземат участие в работните групи, изготвящи измененията.  
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР