От днес във Варна е въведена синя зона за паркиране

...
  От днес във Варна е въведена синя зона за паркиране
Коментари Харесай

Синя зона за паркиране на автомобили влиза в сила в центъра на Варна

  От през днешния ден във Варна е въведена синя зона за паркиране на коли в централната част на града. В бъдеще се чака да бъде разширена.
Подробна информация за синята зона във Варна можете да откриете на уеб страницата на ОП „ Общински паркинги и синя зона “.

В центъра на Варна улиците са тесни, а паркираните коли са прекалено много. За това община Варна се пробва да вкара синята зона от 2015 година, само че това се случва едвам в този момент поради дълги правосъдни процедури.

В синята зона са обособени над 2600 паркоместа, а 110 от тях са за хора с увреждания.

Пред камерата на Българска национална телевизия шефът на Оперативна програма „ Общински паркинги и синя зона “ Младен Иванов съобщи, че позволеното краткотрайно паркиране в синята зона е три часа. Може да се заплати с текстово известие или с неповторимо мобилно приложение с виртуален портфейл, където се зарежда избрана сума. Идеята е то да се разшири и да може да се употребява и за градския превоз. Приложението може да се изтегли от сайта на предприятието.

Ще има три месеца гратисен интервал. Тези, които паркират погрешно, ще бъдат глобени по отношение на Закона за придвижване по пътищата.

Няма значение дали номерът на автомобила се изписва на латиница или на кирилица.

Синята зона във Варна е разграничена на четири зони, които касаят както живеещите в нея, по този начин и юридическите лица. Те би трябвало да дават нужните документи, като цената за живеещите в региона на синята зона е 5 лева на месец или 55 лева на година за първия автомобил. Юридическите лица могат да се възползват от локално платено паркиране за търговци за хора, които правят активност в зоната. Така те могат да получат сходно позволение като това на живеещите в нея. Цената е 150 лева на месец.

Може да се закупи и длъжностен абонамент, който важи за цяла Варна, и се закупува едно паркомясто. Цената е 350 лева на месец.

Ако престоят в синята зона не се заплати, на колите ще се сложи скоба. Премахването ѝ коства 20 лева, като се прибавя и такса за времето, в което автомобилът е бил с сложена скоба.

Синята зона работи от 9 до 19 ч. Тези, които стопират в синята зона отвън работното ѝ време, могат да го вършат гратис.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР